Напишете дума/думи за търсене

Защо е полезно да плачем?

Поплачи си, за да ти олекне, казват старите хора. Оказва се, че в този съвет има много мъдрост, а учените могат да обяснят защо сълзите облекчават мъката и страданието ни. И представете си, тук мярката също има значение. Важно е дори да знаем, колко да плачем.

Химичните субстанции, нивото на които се увеличава в тялото ни по време на емоционално напрежение, се изливат навън заедно със сълзите. Ако не "изпуснем" напрежението, това може да увеличи риска от сърдечен пристъп и да навреди на определена част от мозъка, обяснява британеца Уилиям Фрай, ръководител на изследване за влиянието на плача върху здравето на човека.
Данни сочат, че при 88,8% от хората след плач се подобрява самочувствието им. В сълзите се съдържа хормона пролактин, който сваля нивото на емоционалното напрежение и усилва имунната система.

Установено е, че при жените пролактинът е повече, отколкото у мъжете и той се увеличава още повече по време на бременност.

Сълзи на воля - веднъж седмично

И така, няма спор, че сълзите са полезни, но колко често да ги роним. Не бива да прекаляваме, достатъчно е да плачем най-много веднъж седмично, за да съхраним емоционалната си стабилност. А ако някой успокоява плачещия, това още повече усилва положителното влияние на сълзите. Оказва се, че на ползата от сълзите влияе мястото и времето на плача - тоест къде и кога плачем.

Жените прекарват в рев 16 месеца от живота си

Британски учени са установили, че младите жени плачат, когато се скарат с любимия, при неизяснени отношения с партньора или докато гледат някоя мелодрама. След 25 години причините за плач са проблеми с мъжа до тях, лоши вести от роднини или натрупан стрес и умора. Средно жените прекарват в плач 16 месеца от живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X