Напишете дума/думи за търсене

Цветотерапия за здраве и настроение

Чувствате се все по-изморени, отпаднали и нещастни? Опитайте заедно със здравословната храна и честите разходки на свеж въздух да възстановите хармонията си чрез силата на цветовете.

Учените са доказали, че те предизвикват определени биохимични реакции в тялото и стимулират някои участъци от главния мозък. В резултат на това се предизвиква изработването на хормони, които отговарят за обмяната на веществата, съня, апетита, емоциите, сексуалната възбуда. Което пък помага на лекарите да използват цветовете за благотворно влияние върху здравето.
Най-ефективни за борба с лошото настроение и ниското самочувствие са оранжевият и жълтият.

Поставете на бюрото си в офиса малък предмет в жълто или оранжево (може да е просто портокал, грейпфрут или лимон) и го гледайте по две минути на всеки един–два часа. Подберете и ярки, слънчеви чаши и чинии, салфетки и покривки за масата – те ще подобрят апетита и ще направят вкусовите усещания по-интензивни.

Но за да се чувствате свежи и привлекателни, трябва не просто да се обличате в по-ярки дрехи, а да се съобразите с индивидуалните си черти. Румяна Пенева, консултант по цветови анализ и стил, обяснява, че при подбиране на облеклото и грима трябва да имаме предвид няколко основни правила. Цветовият анализ, разкрива тя, се прави индивидуално, като целта е да намери нюансите за облеклото, грима и косата, които работят за нас, за доброто самочувствие и настроение. Този тип анализ разделя хората на няколко типа спрямо физическите им дадености и излъчване – тип Пролет (Никол Кидман, Стефания Колева), Лято (Ума Търман, Койна Русева), Есен (Дженифър Лопес, Белослава), Зима (Моника Белучи, Жени Калканджиева).

Цветовете на Зимата са ярки, студени, наситени, контрастни, силни – черно, бяло, червено, цикламено, лилаво, турско синьо.

Цветовете на Лятото са меки, пастелни, нежни, ефирни и приглушени - бледорозово, бледосиньо и лилаво, сиво, бордо.

Цветовете на Есента са топли, наситени, дълбоки, пастелни – оранжево, кафяво, масленозелено, бежово.

Цветовете на Пролетта са топли, искрящи, свежи, ясни, светли – яркожълто, коралово червено, сьомга, ябълковозелено.


Когато носим нюансите, подходящи за нас, се зареждаме с повече увереност, енергия, изразителност и сила. Принципът на действие е, че подобното привлича подобно.

Ако сте силна и авторитетна личност, носете цветове, които притежават тези характеристики – червено, черно, тъмносиньо.

Ако сте чувствителна и нежна душа, търсете онези фини нюанси, които засилват това качество във вас – бледожълто, розово, люляково.

Ако сте спокоен и уравновесен човекцветовете на Есента ще подсилят още повече тези ваши качества.

Ако пък се определяте като игрив, жизнерадостен, енергичен човек – ярките и искрящи цветове напълно биха изразили вашата личност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X