Напишете дума/думи за търсене

Уютните заведения са отново на мода

Няма как да объркаш София с Париж. Но и тук има места, които могат за кратко да ни пренесат във Франция – не толкова с храната, колкото с атмосферата си и настроението, което създават – артистични, спокойни, без излишни детайли и крещящи подробности.

Made In Home - здравословно, като за франкофони

Собственичката Силвия разказва, че е искала в ресторанта да пренесе любовта си към Франция и Париж. Определено го е постигнала – уютна, изчистена атмосфера, без излишни детайли, меки натурални цветове и леко ретро, но добре реставрирани мебели. Най-приятното усещане тук е липсата на натрапчив лукс и претенция, заменени от домашна обстановка и аромат на прясно приготвена здравословна храна. Освен ястия, майсторени по френски рецепти, тук ще откриете и средиземноморски, и близкоизточни вкусотии. Ако сте фенове на здравословния живот и предпочитате зеленчуците пред месото, ще се зарадвате на разнообразието на вегетариански ястия, като сред тях има и такива за вегани. Всеки ден може да откриете различни вкусотии, някои от които звучат изненадващо, но със сигурност са наслада за небцето – като провансалска зеленчукова мусака, салата от свежа диня, сирене и червен лук или морската супа с талапия, пушена пъстърва и сушена чушка. За топлите месеци има няколко симпатични външни маси, а за по-хладните е помислено и за пушачите – пред вратата е поставена спретната бяла пейка, която макар че е в помощ вредния навик, изглежда и чудесно място за завързване на социални контакти. А за да сте в тон с арт настроението, тук често се организират изложби, дебати и четения.

Local - море от вино и страстни десерти

В зависимост от настроението, в което сте, Local може да ви заприлича на френско бистро или пък на типично „американско” местенце. Белите стени и високият таван дават усещане за простор, а вместо бар в средата има огромна маса, на която човек спокойно може да седне и сам, с книга или лаптоп. Изобщо, целият интериор подканва към комуникация – местата за сядане са подредени покрай стената, а столовете към минибара са с лице към улицата. Ако искате сутринта ви да започне по френски, тук можете да похапнете кроасан с чаша кафе. Или пък, малко по-късно през деня, да си изберете нещо от менюто – спретнато, подредено и състоящо се от малко на брой, но качествени гурме предложения. Опитайте пармезанови хапки и салатата с айсберг, пресни гъби, домати и дресинг със соев сос и трюфелов зехтин. Както подобава на истински локал, тук има доста богато разнообразие от напитки. Винената листа е впечатляваща, а ако сте на тотално лятна вълна, няма да сбъркате с едно мохито или дайкири. Към тях чудесно пасват малиновата торта или шоколадовият кекс с вишни.

К.Е.В.А. - за артисти по душа

Ако търсите артистично място с дух, но не можете да преодолеете влечението си по българската кухня, това е вашето заведение. През лятото К.Е.В.А. придобива още по-романтичен вид заради двора в бяло и свещите, блещукащи на масите след залез слънце. Названието на ресторанта е абревиатура, съхранена още от времето, когато сред основния контингент на заведението били студентите от тогавашния ВИТИЗ – „Клуб за естетическо възпитание на артиста”. Днес мястото напълно е съхранило бохемския вид и арт посетителите си, но и традицията на добре приготвената храна. В менюто ще откриете впечатляващи ястия, но нас най-много ни изкушават свинските ребърца, кюфтенцата и запазената марка – КЕВАпченца, които съчетават изискана обстановка с усещане за домашен уют. Ако жегата не ви пречи, може тотално да заложите на класиката – шкембе чорба и боб с наденица. За по-„диетично” настроените пък има таратор и чушки бюрек. Домашната лимонада е абсолютният хит. И една тайна от нас – върви идеално с чаша добре изстудено бяло вино.

Timeless - времето няма значение

Самото местоположение на Timeless предполага известна доза аристократизъм – столичният клуб на архитектите, средище на интересни личности и бохеми. Макар да няма ясно изразени „френски” елементи, още в потъналата в зеленина градина, човек се усеща една идея по-спокоен, точно като в някое парижко кафене. А ако решите да изпиете сутрешното си кафе тук и вдигнете поглед нагоре, ще се изненадате от гледката, която определено не е типично софийска – виждат се покривите на достолепни сгради с история. В Timeless обстановката е едновременно изискана и ретро, спокойна и енергична, ненатрапчива и запомняща се. Интересен акцент са някои от картините – при вглеждане се оказва, че не са рисунки, а страници от списания, сложени в рамки, като сюжетът е остроумен, закачлив, дори направо пикантен. Всъщност става дума за ценни оригинални страници от еротично списание, издавано преди години. Ако сте любители на четенето, спокойно може да се настаните до библиотеката, където да прибавите към питието си книга или списание, потънали в разкошно удобните кресла.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X