Напишете дума/думи за търсене

Хайде да спим! Стига безсъние вече!

Това е проблем, с който почти всеки се е сблъсквал в определен период от живота си. Когато безсънието е инцидентно, лесно се компенсира. Но колкото по-продължително ни мъчи, толкова по-трудно успяваме да се справим с него.

Болест е

Вярно!

Организмът може да навакса няколко безсънни нощи без това да се отрази на здравето ни, но когато безсънието стане хронично, то вече се възприема като болест от специалистите, защото може да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система, отслабване на възможностите за запаметяване и нарушения в метаболизма.

Проявява се еднакво при всички

Грешно!

Авторката на “52 брилянтни идеи: Как да се справим с безсънието” д-р Карън Уилямсън подчертава, че има различни форми на безсъние – лягаме си, но дълго време се въртим в леглото без да можем да заспим; заспиваме веднага след като си легнем, но се събуждаме без причина през нощта и след това дълго време не можем да се успокоим отново; спим добре през нощта, но сутрин се будим прекалено рано, дори и когато не трябва да ставаме. Някои хора страдат само от един тип безсъние, а при други се проявяват няколко от изброените форми. Причините за различните прояви обаче може да са едни и същи.

Причините може да са чисто физически

Вярно!

Понякога дори и в периоди, когато не сме стресирани, не можем да спим. Причината е, че безсънието може да е свързано с чисто физически причини. Например недостиг на магнезий води до трусове в нервната система и ни пречи да спим спокойно. Този тип безсъние е по-лесно за овладяване, защото често се оправя само с пълноценно хранене.

Психологичните причини са многобройни

Вярно!

Канадският психоаналитик Ги Корно е категоричен, че психологичните причини за инсомния са много повече от чисто медицинските. Той изброява стрес, напрежение в работата, проблеми в личния живот, прекалено вълнение, страх, напрежение, дори прекалени положителни емоции. Основно значение има и начинът ни на живот. Безсъние може да се породи от обилна вечеря, приемане на големи количества алкохол, неправилно спортуване, прекалено честа употреба на кафе, късно лягане и т.н.

Проявява се само при възрастните

Грешно!

Според изследване на Американската здравна асоциация почти една трета от населението в САЩ страда от безсъние, а за всеки десети човек това е хронично състояние. Резултатите показват също, че хора от всички възрасти са засегнати от този проблем, дори децата.

И при младите крие рискове за здравето

Вярно!

Младите успяват да компенсират умората след безсънна нощ, но с времето тя се натрупва и се отразява върху здравето им. От друга страна те често злоупотребяват с приема на кафе, кола и енергийни напитки, което също крие рискове.

Приспивателни – само в краен случай!

Вярно!

Трябва да опитате различни техники за релаксация и най-вече правилно изграждане на ритъм на съня преди да прибягвате към хапчета. Освен това те трябва да се приемат само по предписание и под контрола на специалист, защото водят до пристрастяване, най-вече при младите.

Как да преборим безсънието

Съветите на световноизвестния хипнотерапевт д-р Пол Маккена

1. Възстановете естествения ритъм на цикъла на съня си като ставате половин час по-рано от обичайното ви време за събуждане, не спите през деня и си лягате веднага щом усетите, че ви се доспива.
2. Хранете се най-малко три часа преди да си легнете, но не прекалено обилно.
3. Но и не гладувайте. Поемете достатъчно количество храна, така че организмът ви да разполага с достатъчно енергия, за да не се будите през нощта.
3. Не приемайте напитки и храни с кофеин след два часа следобед.
4. Правете физически упражнения поне три пъти седмично по половин час, но за предпочитане сутрин или в ранния следобед. Прекалената физическа активност вечер води до проблеми със съня.
4. Спрете употребата на алкохол за известно време. В 40 % от случаите това се отразява благоприятно върху страдащите от инсомния.
5. Спете в добре проветрено помещение, на тъмно и не на прекалено топло.
6. Ако сте зиморничави, си сложете допълнително одеало. За добрият сън е от значение въздухът, който дишате, да е прохладен. Идеалната температура е между 17 и 20 градуса по Целзий.
7. Използвайте леглото си само за спане и правене на любов. Ако в него ядете или работите, подсъзнанието ви няма да може да превключи в режим сън, защото за него това ще е място за множество други активности.
8. Никакви телевизори в спалнята. Дори и да гледате само разтоварващи програми, това пак не е добре за съня ви. По принцип е добре да спрете да гледате телевизия поне час преди да си легнете.
9. Не дръжте до главата си часовник със светещ циферблат. Много често ние инстинктивно го поглеждаме нощем, преценяваме колко е часът и вече сме се разбудили.
10. Практикувайте системна релаксация. Стандартната техника за отпускане в йога е широко използвана, именно защото е много ефективна. Легнете спокойно, не се движете и постепенно започнете да си представяте как отпускате постепенно всяка част от тялото си като започнете от пръстите на краката и стигнете до върха на главата си.
11. Когато имате много идеи и мисли в главата си за нещата, които трябва да свършите на следващия ден, преди да легнете направете списък с всичко, което се сещате, след това го поставете в кутия с ключ, заключете го и си легнете със съзнанието, че всичко остава за следващия ден, едва когато се наспите.
12. Представете си любимо ваше място – приказен плаж, зелена поляна или някакво конкретно място от детството ви. Спомнете си цветовете, уханията, шумовете и “потънете” в картината.

Помощ от билките
Здравецът понижава кръвното налягане и действа успокояващо на централната нервна система.
Жълтият кантарион намалява тревожността, действа като антидепресант, успокоява нервите.
Лавандулата оказва благоприятен ефект при сърцебиене и безсъние.
Игликата успокоява нервите, помага при неврози, треперене и главоболие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X