Напишете дума/думи за търсене

За и против секциото

Български лекари искат у нас да бъде въведена практиката цезарово сечение да се извършва само и единствено по медицински причини, а не по пожелание на родилката. Някои майки рязко се противопоставят, възприемайки това като лишаване от право на избор.

Кога се препоръчва секцио?

Много са случаите, когато лекарите предпочитат да изродят бебето с операция. Най-често у нас това се практикува при по-възрастни пациентки, при заченали ин-витро, при жени с предишни проблемни раждания, както и при бременни с близнаци или тризнаци. Причина може да бъде прекалено тесният таз на жената, много висок диоптър, при плацента превия, при седалищно придлежание или когато пъпната връв е увита около врата на бебето.

В някои случаи раждането започва като естествено, но се налага секцио, защото родилният процес не напредва и тоновете на бебето падат.

Дори привържениците на естествено раждане не могат да отрекат, че в днешно време именно операцията е единственият вариант при много бременни, които с естествено раждане биха изложили на опасност своя живот и този на бебето си.

Крайностите

Тъй като в България все още съществува опцията за секцио по желание, която между другото не се практикува в повечето страни от Европейския съюз, се стига до крайности. Има жени, които избират да родят със секцио не по медицински, а по съвсем различни причини.

Някои държат да изберат точната дата, за да е съобразена с личния им астролог. Други се страхуват прекалено много от раждането и предпочитат да са под упойка. Има дори такива, които избират секциото, за да запазят незасегнати родовите си пътища и съответно да са сигурни, че раждането няма да им се отрази на качеството на бъдещия сексуален живот.

Рисковете

Много от жените, които избират да родят със секцио, не осъзнават колко сериозна операция е. Нима някой би се подложил по желание на голяма коремна интервенция?

Всяка жена трябва да знае какви са рисковете от секциото и едва след това има право да решава дали да ражда с операция или не. Всъщност рисковете от цезаровото сечение са толкова плашещи, че затова някои лекари ги спестяват на бременните. Като започнем с това, че от спиналната упойка, която се поставя, могат да се получи увреждане на гръбнака, дори парализа, минем през възможностите за оперативни наранявания на матката, дори нейното отстраняване и стигнем до ужасяващата тромбоемболия, която може да доведе дори до смърт.

Неудобствата

Разбира се до усложнения се стига рядко, но е факт, че секциото е достатъчно некомфортно и за тези, при които всичко протича идеално.

Дори и по време на самата операция да няма болка, възстановителният процес е доста болезнен. Към това се прибавя и оставането неподвижни на легло до 24 часа. При секцио се забавя моментът, когато ще ви дадат да гушнете бебето си, както и първите опити за кърмене, което може да затрудни в последствие процеса.

Пълното възстановяване е между 1-3 месеца и няма да ви позволяват нито да вдигате тежко, нито да спортувате пълноценно.

И все пак

Въпреки рисковете, секциото си остава единствения възможен избор при някои бременни, за да родят здраво бебе. Списъците с възможните усложнение и неудобства не са създадени с цел да плашат родилките, а да могат да им помогнат да вземат най-доброто решение. Разбира се, всеки човек има право на избор, но този избор трябва да е осведомен и премислен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X