Напишете дума/думи за търсене

Самомасажът със сусамово масло укрепва имунитета

С ежедневни самомасажи със сусамово или кокосово масло може да постигнем добър тонус и болестите да ни заобикалят.

Започва се от главата, за да се освободим от нервното напрежение

Според аюрведа самомасажът на тялото със сусамово и с кокосово масло за главата усилва имунитета. Заместител на тези масла у нас може да бъде шарланът. Сусамовото масло, което се смята за балансиращо, подобрява кръвообращението, изчиства токсините и болките, енергизира, а и кожата придобива еластичност и блясък.
Освен това регулира менструацията, но не го правете по време на цикъл, както и след хранене.

5-10 минути на ден преди душ

Преди да използвате маслото, го затоплете леко, за да попие по-бързо в кожата. Сипете малко от кокосовото (или сусамово) масло в шепата си, нанесете го на върха на главата и започнете лек масаж в кръг, докато не обхванете цялата глава. Може да правите това сутрин преди душ или вечер. Чувствате ли напрежение и стрес, правете масажа по-енергично. Индийките не отмиват кокосовото масло от косата си, затова тя е здрава и лъскава. Ако правите този масаж всеки ден, косата ви може да се сгъсти и дори накъдри.

Обхващат се зоните, през които влиза въздух в тялото ни

След масажа на главата се нанася малко олио на тила, омаслява се слепоочието, масажират се очите и ушите. Обхващат се зоните, през които преминава въздух в нашето тяло, каквито са ноздрите, за да се регулира елементът въздух в организма. Отворите на ноздрите се масажират, вътре в тях също.

В аюрведа се смята, че омазняването от вътрешната страна на влагалището при жените помага при фригидност, тъй като се събужда чувствителността и еластичността му.

Според аюрведа маслото е енергия, която втрита в кожата, зарежда тялото и нормализира количеството въздух, необходимо за нормалното функциониране на тялото. Обикновено сухата кожа, схванатите мускули, усещането за стрес и напрежение са признак на излишък на въздух в организма, защото той е предизвикал огъня да изпари водата в тялото. Когато се балансира въздухът, а тялото се омазни, енергията протича по-плавно и блокажите се освобождават.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X