Напишете дума/думи за търсене

Що е то метеопат и как се отразява на здравето

Учените са доказали, че 1/3 от хората усещат метеорологичните промени с отслабване на силите, емоционални сривове, различни болки. Установено е още, че от метеочувствителност най-често страдат жителите на големите градове, които са подложени на по-голям стрес.

Според докторите метеозависимостта или чувствителността към промените на времето не е заболяване, а фактор, обострящ съществуващи здравословни проблеми.

Какво се случва

Метеозависимите хора реагират на повишаване или понижаване на налягането, на рязкото захлаждане, на повишената влажност, на неустойчивото време, на промените на температурата.

- Започва силно главоболие, мигрени и световъртеж.

- Възможни са безсъние, лесна уморяемост, депресия, намалена концентрация и раздразнителност.

- Появяват се болки в ставите, обаждат се стари травми, кръвното налягане варира.

За вредата от циклоните и антициклоните

- Циклоните докарват неустойчиво време с дъждове и облаци, поривист вятър, променливо атмосферно налягане. Ако нормата е 768 мм живачен стълб, то падането му с 6-8 мм за денонощие намалява кислорода в атмосферата. Влажността се повишава с 80% и повече. Това влияе на хората със сърдечно-съдови и дихателни проблеми.

Циклонът влияе на пациентите с тромбоза. При метеочувствителните се появява тревожност, лошо настроение, депресивни състояния.

Хората с болно сърце пък трябва да са по-внимателни, когато циклонът се развихри над града. При останалите се наблюдава трудно съсредоточаване и разсеяност.

Отдалечаването на циклона може да обостри ревматични и стомашно-чревни проблеми. Неразположения може да усетят хипертониците, както и страдащите от артрит. Последни реагират астматиците и болните от ангина.

- Антициклонът е зона с повишено атмосферно налягане за която е характерно устойчиво време с малко облаци и слаб вятър. В такива дни повечето хора се чувстват добре. При безветрие обаче във въздуха се концентрират вредни вещества и страдащите от алергии е добре да се откажат от разходки и да вземат предпазни мерки. Астматиците реагират на резките промени в температурата. Антициклонът влияе неблагоприятно първо на хората с високо , а после и на тези с по-ниско кръвно налягане.

Повишена влажност

Ако влажността е над 85% трудно се понася както топлото време, така и студа. През лятото се увеличава натоварването на сърдечно-съдовата система, а през зимата - рискът от простуди. Обострят се проблеми с бъбреците и ставите. През зимата разликата в температурите в офиса, у дома и на улицата провокира проблеми с дихателната система.

-----------

Малък съвет

Промивайте носа и гърлото си със слабо солен разтвор - 1 ч. л. сол на половин литър минерална вода, когато застудее.

--------------

Носете вълнени дрехи на голо

Учени твърдят, че боцкащата материя дразни рефлекторната зона на дихателните пътища и така усилва защитните сили на организма.

----------

Силен вятър

Той влияе на централната нервна система и хората стават тревожни, появява се мигрена или депресия. Пийте успокоителни чайове и отвари - от жълт кантарион, валериан, глог, мента.

Магнитни бури

Метеочувствителните реагират различно и на магнитните бури - някои не се чувстват добре преди тях, други -след това. При тях се обострят хроничните заболявания, нарушава се ритъмът на сърцето, настроението пада.

Как да се справите

- Ако не страдате от алергии към пчелни продукти, при магнитни бури дръжте в устата си парче прополис колкото грахово зърно.

- Пийте успокоителни чайове. Наблегнете на плодове, зеленчуци, кисело мляко, сирене. Извара със сушени плодове, ядки и един банан е добра закуска за хора със сърдечно-съдови проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X