Напишете дума/думи за търсене

Чашка след работа - мода или необходимост?

Кадър от филма "Сексът и градът"

На жената с бутилка алкохол в ръка никога не се е гледало с добро око, но мацка с коктейл е съвсем друга работа.

След “Сексът и градът” нищо не е както преди. Не че жените не са пиели преди това. Разбира се, че са. Просто не го правеха толкова демонстративно, толкова постоянно и най-вече в такива фини и красиви коктейлни чашки.

Само мода ли е това?

Girls' Night Out вече е задължителна част от програмата на всяка групичка приятелки. Независимо дали са обвързани, необвързани, с деца или без, с натоварен график или с много свободно време, момичетата (дори и да са над 40 г. винаги са момичета) се събират поне веднъж месечно, веднъж седмично или дори всяка втора вечер. Сладки приказки, смях и задължително алкохол.
Много дами го възприемат просто като мода, като неизменна част от съвременната култура, от живота в големия град, където всички ние сме малко или много героини от книгите на Кандис Бушнел.

Жените са категорични, че една чашка вечер изобщо не е стъпка към алкохолизма, просто начин да разпуснат. За тях коктейлната чашка е просто аксесоар, допълнение към обувките на висок ток и шикозните чанти.

Начин да приемем по-лесно действителността

Според известния френски психолог Самюел Лепастие всекидневната консумация на алкохол, пък била тя дори само една чашка, не е просто мода, а начин на съвременните жени да се справят с прекалено забързаното всекидневие и многото ангажименти: “Дори и умерената консумация на алкохол, когато е редовна, променя психичното ни състояние. Намалява чувството на тревожност, дава ни усещане на пълнота и потиска липсата и празнината, която всеки от нас изпитва понякога (някои дори постоянно)”. Според психолога това е начин много жени да приемат по-леко проблемите в работата, да се откъснат от мислите за объркания си любовен живот, да избягат от скуката в брака си, да се справят с потисканите си сексуални желания...

Носи увереност

Според Ги Корно, автор на “Най-доброто в нас” и “Има ли щастлива любов”, някои дами имат нужда от алкохол, за да се справят с притеснителността си. Но специалистът е категоричен, че това е грешна практика и че истинската самоувереност трябва да идва от дълбок вътрешен мир, който се изгражда с години.
Истината е, че дори и в малка доза алкохолът да ни дава увереност в комуникацията. Втората чаша за някои може вече да е пречка в общуването. Особено между половете. Притеснителната красива жена след няколко чашки се превръща в непрестанно говореща баналности непозната. Много жени си мислят, че алкохолът ще им помогне да правят по-хубав секс, но психолозите предупреждават, че това в повечето случаи е заблуда - той действа като анестезия и даже притъпява усещанията на тялото.

Въпрос на контрол

Златното правило важи и за алкохола. Ако вие контролирате ситуацията, тя не може да ви носи негативи. Но ако алкохолът контролира вас, ако вече не се чувствате на себе си без всекидневната си чаша вечер, ако тя носи не толкова удоволствие, а просто притъпява негативните усещания, тогава коктейлът с приятелки не е просто мода.

Всяка от нас знае, че всъщност разговорът, дори без алкохол, с добри приятелки е много по-разтоварващ, че спортът след работа е най-добрият начин да разпуснем от напрежението и че хубавият секс не може да бъде заменен и от десет чаши алкохол. Въпросът е дали го знаем само на теория или го прилагаме и на практика!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X