Напишете дума/думи за търсене

5 съвета при избор на сушилня

В тесните ни жилища, измъчени от влага и мухъл, все по-голям проблем става простирането на изпраните дрехи. А когато забръскат дъждовете и снеговете, простирането навън също отпада и проблемът се усложнява. Затова много семейства търсят решение със сушилня. Новите модели хабят малко енергия, изсушават дрехите като за обличане, не ги мачкат и свиват. Какви са предимствата и негативите на сушилната машина и каква да изберем?

Две в едно е отживелица

Пералня и сушилня в едно не е по-добър вариант, от пералня и сушилня по отделно, твърдят опитали и двата варианта. Те казват, че от комбинираните уреди дрехите често излизат силно намачкани, а вълнените дрехи – в минималистична версия. Освен това ако се развали пералнята или сушилнята, все едно губим две машини, вместо една. Ето ги и двата основни типа сушилни:

Кондензиращи

При мокрото пране се вкарва горещ въздух. Парата, която се получава при кондензацията, се събира в специален резервоар или чрез помпа се отвежда в тръбите.

С отдушник

Топлият въздух от този тип сушилни се отвежда извън жилището с маркуч или тръба, която излиза през прозореца или стената на стаята. Решите ли да купите такъв тип сушилня, трябва предварително да решите дали може да я сложите близо до прозорец и как да прекарате тръбата. Не се препоръчва за жилищни блокове, където живеят много семейства.

От ризи до маратонки

Сушилните вършат чудесна работа стига да се внимава каква програма се избира за различните материи, т.е трябва да включите точно програмата за памучни дрехи, ако слагате такива, а не за синтетични. Така се контролира температурата, с която те се обработват и няма неприятни изненади. За по-нежните материи се избират по-ниски градуси. Много хора харесват сушилните, защото правят олекотените завивки, възглавниците и одеялата меки и пухкави. И използват трик като слагат в тях по време на сушенето 2-3 тенис топки. Добре е дрехите, които се извадят от центрофугата на пералнята да се сгънат и така да се сложат в сушилнята. Ако тя може да сменя посоката на барабана по време на работа, се намаля измачкването.

Има програма, с която да излязат леко влажни и след това да се пригладят с ютия, но някои смятат, че дрехите нямат нужда от това и са готови за обличане. „Най-новите поколения сушилни вадят дрехите напълно сухи и нямат нужда от доизсушаване в стаята. Тези машини внасят удобство в многочленните семейства, за които простора все не стига. Пълният капацитет на повечето сушилни е 8 кг мокро пране. Новите уреди имат електронна везна, която тегли автоматично поставеното количество”, казва продавач-консултантът във верига магазини за бяла техника Красимир Иванов. И обяснява, че новите машини работят с всякакви дрехи и материи от коприна до спортен екип и маратонки.

Негативи

Негативните страни на това да имате сушилня са – бръмченето на уреда, макар и тихо и това, че все пак хаби ток. Никой не може да изчисли колко точно, защото зависи от това колко често се включва машината, но домакините казват, че това удоволствие им струва средно до 10 лв. на месец. И като сме заговорили в цифри, решите ли да си купите качествена сушилня, отделете поне 500 лв. Продавач-консултантите препоръчват тези над 800 лв. от енергиен клас В, защото са с повече екстри като защита от пресушаване и индикация за остатъчно време до края на зададената програма.

Търсете с инверторен мотор, защото са максимално тихи и икономични. Те имат още електронен програматор, индикация за запушен филтър и замърсен кондензатор. А висшият пилотаж – от енергиен А- клас, които изразходват 30%, 40% или 50% електроенергия по-малко, са над 800-1000 лв. Те имат и таймер за отложен старт и програма за освежаване с пара. Така може да си легнете в топлото легълце и в един момент тя да започне работа, защото така сте й „поръчали” преди да посегнете към любимата си книга.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X