Напишете дума/думи за търсене

Какво е паразитна връзка и вие в такава ли сте?

Любовта ви е силна, между вас има хармония и въпреки това нещо ви притеснява. Понякога връзката между вас и него ви се струва задушаваща. Съвети на няколко психолога ще ви помогнат да разберете дали той е паразитът в любовното ви гнездо. Обърнете внимание на три важни елемента във вашите отношения:

Правото и необходимостта от лично пространство

Може би е много красиво да правите всичко заедно, но дори най-заклетият романтик ще признае, че всеки човек има нужда от личното си пространство.

Ако вашият партньор не ви оставя да излизате никъде сама, ако се натриса на вечерите ви с приятелки и не може да ви остави да направите и един пазар, без да ви придружи, това е знак, че нещо между вас не е както трябва.

Имате ли само ваши приятели? А той има ли само свои? Би било здравословно за връзката ви, ако е така. Да се слеете с другия до степен, че да си поделите и всички приятелства, също е признак, че в тези отношения нещо рано или късно ще се пропука.

Оставя ли ви да плащате всичко? Може би в момента е безработен или получава по-малко от вас, но не е редно в едно партньорство само единият да плаща за всичко. Най-малко другият трябва да има желание и да се старае да изкарва повече средства, за да ви бъде равностоен. Същото се отнася и за нещата, които правите един за друг. Ако само вие се стараете в изненадите, в подаръците, в подкрепата към него, докато той приема това за даденост и не ви отвръща със същите усилия, замислете се дали това е вашият човек.

Оставя ли ви да правите спокойно нещата, които обичате? Може би обичате да ходите на народни танци или да изкачвате сама върхове на планини. Би трябвало всеки един от партньорите в една здрава връзка да има своите неща, които обича да прави сам. Ако мъжът до вас се разстройва всеки път, щом стегнете раницата, ако ревнува от посещенията ви на танци или роптае срещу фотографското ви хоби, тази връзка няма да издържи дълго.


Разбирането и споделянето са изключително важни

Все за неговите проблеми ли говорите? Ако е така, това е лош знак за вашите отношения. Може би в момента той има гигантски проблеми в работата, но след като сте ги дискутирали, той би трябвало да разбере и как се движат вашите неща, какви са вашите чувства в момента.

Друг признак, че сте в паразитна връзка е, ако накрая мъжът ви винаги получава това, което желае. Ако не знае що е компромис. Ако така и не успявате да достигате до разбирането му. Внимавайте!

Вашите отношения трябва да ви карат да се чувствате значими. И двамата!

Ако всеки път, когато държите на своето, се чувствате виновна, най-вероятно живеете с паразит. Чувството за вина не бива да е част от която и да е здрава връзка.

Чувствате ли се „изстискана“ след вечер, прекарана с него? Може би той ви напряга? Може би има някакъв дисбаланс, който се усеща само на много фино ниво? Ако нон-стоп му давате от енергията и силите си, подкрепяйки го във всичко, без да получавате нищо в замяна, помислете дали не ви е по-добре без него.

Тази връзка ви накара да загубите своята идентичност? Ако чувствате, че вече не сте същия човек, ако забравяте едно по едно нещата, които до вчера ви правеха горда със себе си и щастлива с живота, ако не можете веднага да назовете поне три свои големи мечти, имайте едно наум – тези отношения може би имат нужда от ремонт. Или от прекратяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X