Напишете дума/думи за търсене

Кой витамин облекчава асматичните пристъпи

Астмата е заболяване, което засяга дихателната система. Свързана е със задух, кашлица и стягане в гърдите. Идва и си отива. Никой не знае кога може да припомни за себе си и колко дълго ще остане. Важно е всеки астматик да има инхалатор под ръка. Така повечето хора биха определили астмата без да я познават отблизо.

За тези обаче, които са се срещнали лично с болестта, нещата са съвсем различни. Астмата не е просто заболяване, което предизвиква задух и се оправя с инхалатор, а се превръща в начин на живот. Труден начин на живот.

Според Световната здравна организация засегнатите от болестта в световен мащаб са над 230 милиона души, а годишно от нея си отиват около 250 хиляди. И прогнозите не са никак обнадеждаващи. В следващите 10 години броят на заболелите може да се увеличи с 20%. В България статистика за астматично болните няма, но специалистите твърдят, че са около 5-6% от населението на страната, а приблизително 150 хиляди от тях са деца.

Всъщност статистика на болния от астма не му е нужна. Той има достатъчно други грижи. Да се пази от стрес, за да не предизвика пристъп. Да избягва всевъзможни алергени, като започне от домашния прах и стигне до пчелите и полените. Да внимава с вредното влияние на околната среда и ароматизаторите, които пръскат от засада почти във всеки магазин. Да спазва лечението си стриктно и да не си помисля дори да се затичат до автобуса или да се посмее от сърце на някой виц. Всичко това, за да може да диша. Не за ден, не за седмица, понякога до живот. Астмата не е напълно лечимо заболяване, но съвременната медицина има какво да предложи за облекчаване на симптомите и подобряването на качеството на живот на астматиците.

Учени от университета в Тел Авив добавят още една надежда – витамин D като средство за редуциране честотата на пристъпите.
Израелските специалистите са провели 4-годишно наблюдение над повече от 20 хиляди пациенти с астма и са установили, че при тези с недостиг на витамин D, рискът от по-чести астматични атаки е с 25% по-голям.

Човешкото тяло има механизъм за набавяне на нужното за организма количество витамин D под действието на слънчевите лъчи чрез кожата. Но колко често му позволяваме да го направи, затворени от сутрин до вечер между стените на работното пространство или дома и покрити с дрехи от главата до петите. А и дерматолозите не спират да алармират за вредното действие на слънцето върху кожата. Добрата новина е, че витамин D може да постъпи в организма с храни като риба и яйца и може да се приема като хранителна добавка, в случай че има недостиг в организма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X