Напишете дума/думи за търсене

Маслото от гроздови семки прави чудеса за кожата (+рецепта за маска)

Маслото от гроздови семки се смята за чудодейно още от древността. То е богато на провитамин А, витамини – С, В, РР. Има общо над 100 активни съставки, микро и макроелементи, протеини. То освежава кожата, подобрява тонуса й, връща блясъка на косата, заздравява ноктите. Освен това държи първо място по съдържание на витамин Е в сравнение с всяко друго. Ценно е и заради високото съдържание на линолеева киселина (до 76%), която контролира влажността на кожата и способността й за регенериране.

Маслото от гроздови семки се използва в подхранващи и хидратиращи кремове и маски за дехидратирана, чувствителна и старееща кожа, особено в зоната около очите.

Помага за по-лесното отстраняване на вроговените клетки на епидермиса, подобрява структурата на кожата като я прави по-гладка. Освен това регулира функцията на мастните жлези, предотвратява прекомерното омазняване на кожата и свива порите. Затова е много подходящо за мазна кожа. Особено полезно е за дълбок масаж, при целулит и уплътнения на кожата. Препоръчва се да се използва в комбинация с масло от авокадо, жожоба или бадеми.

При проблемна кожа на лицето се прилага в чист вид

Може да се използва и в смес с масло от жожоба, пшеничени зародиши и авокадо (по 1-2 с. л.) и по 1-2 капки различни етерични масла (лайка, иланг-иланг, сантал, розмарин, лавандула, лимон, или по 2-3 капки розово масло). Третирайте кожата с него 3 пъти дневно. Действа регенериращо и подхранващо.

Маска с грозде

Ако кожата ви е грапава, суха и често се лющи, намачкайте няколко добре узрели гроздови зърна и ги смесете с 1 ч. л. мед. Нанесете сместа върху лицето и останете така 20 мин. Изплакнете с хладка вода и поставете дневен или нощен крем.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X