Напишете дума/думи за търсене

Тези професии водят най-често до развод

„Къде сгреших“, питат се някои дами след раздяла. Психолози обаче съветват да не бързат със самообвинения, а да се замислят над всички решаващи фактори. Може би просто грешката е била в избора на кариера.

Често, когато се стигне до развод, се търсят причини в любовта между партньорите, в готовността им да имат извънбрачни връзки, във финансови проблеми или в несходства в характерите. В голям процент от случаите обаче се касае просто за хора, практикуващи неподходящи за брак професии.

Според д-р Дейв Уилямс, член на Британското психологично дружество, някои избори в кариерата може да са предпоставка за развод. Неговият екип прави проучвания сред представители от над 500 различни професии и съставя списък с най-опасните за сигурността на брака кариери.

Тези, които се грижат за другите

Д-р Уилямс подчертава, че най-често до развод стигат практикуващите професии, в които се изисква да се грижиш за хората: „Сякаш посвещавайки се на другите през целия работен ден, на човек не му остават сили и възможност да е грижовен и към семейството си вкъщи. Или защото, за да си добър в професия, в която се изисква да се грижиш за другите, все пак трябва да си чувствителна личност. А именно по-емоционалните хора са по-непостоянни в личните си отношения.“

Статистиката

Според резултатите от изследването на британските учени 43,05% от изследваните разведени са работели като танцьори или хореографи, 38,43% са били бармани, 38,22% - масажисти и крупиета, 28,95% - медицински сестри, психиатри, лични асистенти, 28,49% - артисти, спортисти, водещи, 28,43% - служители в хотели, домашни помощнички, 28,10% - секретарки или работещи в кол център, 27,12% - сервитьори, 26,38% - общи работници и майстори, 20,10% - готвачи.

Не е кариерно консултиране

Все пак учените обясняват, че тази статистика има за цел да изследва по-скоро чисто психологическите нагласи на хората в различни професии, а не да служи като кариерно консултиране. Тя не може да е определяща при избора на професия, но може да даде обяснение на някои феномени в обществото. Все пак най-важно е човек да се занимава с нещо, което го удовлетворява и го прави щастлив. Това е основна предпоставка и за щастието на семейството му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X