Напишете дума/думи за търсене

Коя е правилната диета за вас?

Обикновено избираме диета, след като някоя приятела ни сподели, че е отслабнала, като е спазвала даден хранителен режим. И оставаме неприятно изненадани, че при нас не дава резултати. Причината е, че всеки организъм има своите особености – според метаболизма, типа телосложение, пола и възрастта.

Обикновено смятаме, че диетата е най-лесният начин да отслабнем, а това е дълбоко погрешно. За да бъде ефективна и безопасна, е нужно да се уточнят много нюанси – в противен случай рискувате да нанесете вреда на здравето си, а излишните килограми вместо да намалеят, да се върнат умножени.

Когато избирате диета за понижаване на теглото, е нужно да се ръководите от няколко принципа, които ще ви помогнат да отслабнете без риск за здравето.

Поставете си ясна цел – колко килограма трябва да свалите, докато сте на диета.

Определете срок за реализация на тази цел, но бъдете реалисти – не си създавайте трвърде голям стрес.

Не избирайте диети, които ви обещават светкавично сваляне на килограми – обикновено те предизвикват йо-йо ефект, а и дори отслабването да е ефективно, то ще бъде твърде мъчително.

Помислете за влизането, но също и за излизането от диетата – ако след това се върнете към стария си ритъм на живот и хранене, ефект реално няма да има. В крайна сметка диетата е подготвителен етап за принципна смяна на начина ви на живот и хранене.

Основни правила

Най-правилното отслабване в продължителното и плавно понижаване на теглото – по 0,5 кг седмично.

Не вярвайте на диетите, които залагат на минимум калории (800 – 1000 ккал дневно) – това количество не е достатъчно за нормална жизнена дейност на организма и носи повече вреди, отколкто ползи.

Не се изкушавайте от екзотичните диети – метаболизмът ни обикновено не може да се справи с тези необичайни за него продукти и изпитва значителен стрес. Затова най-ефективни са диетите на основата на местни, обичайни за вас плодове и зеленчуци. Продуктите трябва да са ви вкусни – иначе бързо ще изгубите желание да спазвате диетата.

Пазете се от строгите монодиети – те предивзикват гладуване и може да ви причинят ред здравословни проблеми.

Ако трябва да свалите около три кг, заложете на диета за една или две седмици. Ако ви е необходимо да отслабнете с 5 – 10 кг, продължителността на диетата трябва да е 3 – 5 седмици, в менюто ви трябва да има много фибри, понижено ((но не изключено) количество въглехидрати, като не отказвате от месо и риба (но в по-малко количество). Ако е нужно да отслабнете повече от 10 кг, следвайте описаните принципи за сваляне на 5 – 10 кг, но след 1 месец направете пауза от 1 – 2 седмици, след което се върнете на диетата за още 1 месец.

----

Не бива да минавате на диета за отслабване в следните случаи: бременност, тежки заболявания, анемия, болести на черния дроб и хранозмилателната система (без разрешение от лекар), захарен диабет и други ендокринни заболявания, ако в миналото често сте спазвали строги ограничаващи диети.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X