Напишете дума/думи за търсене

Какви цветя садим през пролетта

Ароматни и примамващи със своя вид, те могат да направят хората много по-щастливи. Всеки градинар знае колко е отговорно да се грижи за цветя, а ако искате да удивите своите гости със цветни лехи и разнообразие, трябва много да се постараете с настъпването на пролетта. Какви цветя да засадите точно сега, съветват нашите приятели от zeleno.bg.

Какви видове да изберем?

Подходящи са някой луковични: зюмбюл, минзухар, кокиче, които са бързо растящи и ще ви зарадват с цъфтежа си още в първите слънчеви дни. Те могат да издържат на студ и затова са подходящи за неопитни цветари. Възможно е първата година да не цъфнат, но не се отчайвайте. Освен луковичните голяма популярност придобиват и семенните. През пролетта засадете петунии, хризантеми, астри, невени, карамфили. Друга украса за вашата градина са виещите се растения, за които е необходимо да се подбере мястото на което да се разпрострат. Най-разпространени от тях са жасмин, хортензия, мандевилa, глициния. Отлично време за засаждане е пролетта и те ще бъдат хубава украса за веранда, беседка или предна част на къщата.

Когато засаждаме луковични растения, трябва да спазваме някои правила. Предварително разкопаваме и наторяваме участъка, поставяме луковиците на не много дълбоко, снегът трябва да се е разтопил. През март залагаме семената на петуниите. По-добре е да ги поставяме в контейнери, за да контролираме израстването. Растението се появява седмица след засаждането. Някои цветя, като карамфила, се засаждат през май, а други, като цинията, дивата орхидея и тученицата, през април. Виещите се (катерещи) цветя първо се отглеждат в саксия. Когато растението укрепне, го пресаждаме в земята. Най-честата допускана грешка е засаждането на растението до опората, а в такъв случай то няма достатъчно пространство за хранене и не може да се разравя почвата около него. Отгледаното в саксия растение внимателно се пренася в предварително приготвената за него дупка. Тя трябва да е два пъти по широка от саксията. След засаждането листата се разпределят по решетката, а някой стъбълца се привързват към опората. Успех!

Още полезни съвети за вашите цветя и градина може да научите на zeleno.bg.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X