Напишете дума/думи за търсене

Билката, която бори алергиите

Отново сме в онова време на годината, когато алергиите не ни дават мира. Сърбящи очи, течащи носове и проблеми с дишането поне за онези, които страдат от тези болезнени състояния.

И докато желанието за облекчаване на тази тегоба ни карат смело да посягаме към антихистамини и други лекарствени средства и да се заключваме зад двеста врати, майката природа е готова да ни даде антидот за собствената си пакост.

Неособено известното растение Perilla frutescens, наричано още китайски босилек, предлага помощ срещу алергиите и значително облекчава симптомите им. То е от семейство Устоцветни и е особено препоръчително при назална конгестия, синузит, астма, раздразнение на очите и кожни алергии.
В източната медицина се използва при астма, при кашлица и висока температура. Има приложение и като антисептично средство, подобрява храносмилането.

От него фармацевтите са изолирали апигенин, лимонин, лутеолин, кверцетин, аскорбинова киселина, бета-каротин.

Запарката от него помага при алергични реакции към морски храни, настинки, белодробни заболявания, запек, повръщане, хранителни отравяния.
Перила, както я наричат кратко, и в частност нейната съставка розмаринова киселина, осезаемо подобрява алергичните възпалителни реакции при задръстването на синусовите и назалните канали, както и при сърбеж на очите.

Ползите от тази билка обаче не са само за хората, които страдат от различния запас алергии.

Етеричното масло от перила има ефекта на антидепресант.


Не само че намалява възпаленията в тялото, но и увеличава нивата на хормона серотонин в мозъка. Този невротрансмитер е пряко свързан с усещането ни за добруване и щастие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X