Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Ани Шакарян ухае на най-страхотните арменски гозби (+рецепти)

Ани Шакарян е много известно име в интернет, тъй като от няколко години нейният блог „Вкуснотека“ е любимо място за вдъхновение на десетки изкушени в кулинарното изкуство. А при Ани готвенето отдавна се е превърнало в изкуство.

Тя работи в съвсем друга област, но когато остава за първи път в майчинство, самата е изкушена от подобни блогове и започва да събира рецептите за своята кулинарна библия на адрес www.vkusnoteka.bg. Преди известно време тя гостува на нашето списание "Рецепти за здраве". Какво разказа известната блогърка пред изданието.

Вашата „Вкуснотека“ ни храни и ни вдъхновява вече шест години. Как се разви през тези години блогът ви и каква посока взеха кулинарните ви умения?

Да, блог „Вкуснотека“ се радва на читателския интерес вече шест години. В началото, когато го създадох, не съм предполагала, че блогът ще добие такава популярност и ще изгради толкова лоялна аудитория, за което съм истински благодарна и щастлива. През тези години самата аз научих много и се развих в кулинарно отношение. Изградих отговорност и дисциплина към читателите си, старая се да публикувам няколко пъти седмично и постоянно да предлагам нови и интересни сезонни и празнични рецепти, както и нови и интересни продукти, с които аз съм се сблъскала и съм останала доволна. Правя някои нововъведения, като например партньорството ми със сайта promotion.com, с което даваме възможност на читателите ми бързо да открият продуктите за рецептата на възможно най-ниската цена във всички хипермаркети. Също така превеждам голяма част от рецептите ми на английски език, тъй като, следейки статистиката на блога, установих, че съм четена и в Европа, и в Америка. „Вкуснотека“ през годините си партнира успешно с много големи брандове, като представяме специално разработени рецепти с продукти на клиента. Публикациите са много информативни и различни, като например много рибни рецепти, специални рецепти, приготвени в мултикукър, идеи за кутии с храна за здравословен училищен обяд, рецепти, поднесени с подходящо вино, и рецепти, приготвени с различни уреди като сокоизстисквачки, блендери и пасатори. През последните две години заедно с фирма партньор направихме и две много образователни събития за деца на тема здравословно хранене, в които ги запознахме със здравословното хранене и готвихме заедно. Установих, че много ми харесва да работя с деца на възраст между 9-13 г. и за в бъдеще възнамерявам да продължа да работя в тази посока, защото вярвам, че кулинарията развива въображението и чувството за естетика у децата, както и изгражда у тях отношение към качествената домашно-приготвена храна.

Мислили ли сте за професионална кариера в кулинарията?

Аз имам друга професия, много различна от кулинарията. Тя е моето хоби. Нещата се случват неусетно. Никога не съм искала да бъда готвач. Мисля, че напрежението не би ми понесло. За мен кулинарията не е състезание за бързина, а терапия, с която си почивам и творя.

Едни от най-ценните ви рецепти са, разбира се, от арменската кухня. Ако трябва да приготвите традиционна арменска вечеря, какво ще включва тя и може ли да се приготви от всеки от нас?

Разбира се, арменската кухня е много достъпна. Несъмнено отнема доста повече време в приготовления, но крайният резултат винаги си заслужава. Аз поднесох моята арменска вечеря на специално организирана вечер, където имах удоволствието да готвя за 80 души - поднесох плато от предястия, включващо кешкек (сварено жито с накъсано пилешко месос препържено масло с кимион), хумус, схторац (пържени патладжанени рулца с мус от цедено мляко, орехи и чесън), салата с нахут, маслини и чушки, основното ястие беше силкме (пържени печени червени чушки и патладжан с телешко месо и домати), а за десерт поднесох традиционно ашуре. Вечерята имаше страхотен успех!

Какви са тънкостите в арменската кухня?

Арменската кухня има редица тънкости и изисква търпение, тъй като всичко се приготвя много бавно.

А любимите й подправки?

Традиционни арменски подправки са, разбира се, чесънът, без който почти няма ястие, канелата, кимионът, кардамонът и много диворастящи билки и треви.

Как може да вмъкнем арменски елемент в традиционни български рецепти?

Като им добавите пикантност или щипка канела. Това би било достатъчно, за да усетите полъха на Изтока.

Каква е вашата максима за здравословно готвене и хранене?

Като изключим арменската кухня, избягвам пърженето като кулинарна обработка на храната. Не правя тутманици, питки и погачи. Готвя основно с риба, месо и зеленчуци.

Има ли техники, които предпочитате пред други?

Винаги предпочитам да пека.

В блога имате специална секция за готвене в мултикукър. Какво ще кажете на хората, които се колебаят дали да си купят такъв уред?

В забързаното и натоварено ежедневие на модерната жена, майка и домакиня всички уреди, които улесняват живота й и спестяват време, са напълно оправдани като покупка Такива са блендерът, чопърът, миксерът, мултикукърът, миялната. Муликукър дава възможност човек да сложи ястието и да излезе, за да си свърши някаква работа, без да се притеснява, че ястието ще изгори или че може да стане пожар. Умният уред сготвя вкусно, след това остава в режим поддържане на топлина, за да имате топла вечеря, когато се приберете. Имате възможност да готвите с отложен старт до 24 ч., да запаметявате изпитани рецепти, да готвите сложни рецепти на етапи, с предварително програмиране на процесите, и дори да си правите домашно кисело мляко.

Имате и секция за здравословни закуски. Коя е любимата ви рецепта сред тях и коя най-често приготвяте у дома?

Любимата ми рецепта за здравословна закуска включва домашно приготвен микс от различни видове ядки, семена, годжи бери, сушени плодове, чиа, конопено семе, кокос, ленено семе и др., който забърквам през уикенда в голям буркан и консумираме цяла седмица за закуска, накиснати в мляко и, разбира се, с чаша топло кафе. Дори децата проявиха интерес да я опитват.

Съществува ли мода в кулинарното изкуство и ако да, какви са нейните тенденции в момента?

Кулинарията като всички други направления в живота следва най-новите тенденции. През последните години т.нар. old school готвене започва да се измества в най-реномираните ресторанти по света от молекулярната кулинария, без тенджери и тигани. Много популярно напоследък стана и бавното продължително готвене на водна баня на предварително вакуумирана храна на много ниска температура, т.нар. sous vide. По тази технология се приготвя божествено крехко месо. Използва се от най-добрите шеф готвачи заради невероятните резултати, които се постигат. По същия начин може да се готвят още риба, зеленчуци и плодове, като всички те запазват максимално полезните си хранителни свойства, естествените си аромати и вкус.

Според вас какво трябва да се подобри в кулинарната култура на българина?

Лично моето мнение е, че трябва да се консумират по-малко тестени изделия от типа на питки, баници, тутманици, бухти, погачи и да се заменят с по-здравословни зеленчукови гарнитури.

От пътуванията си в чужбина коя е любимата ви внесена рецепта?

След пътуването ми до Италия се запалих по домашно приготвената паста. Купих си машина за паста и специално брашно и започнах да експериментирам с талиателе, лазаня и равиоли. Правих също така и страхотните тарталети с малини и френски сладкарски крем.

Как приучавате децата си на здравословно хранене?

За мен най-добрият пример е личният. Децата ми виждат, че ние със съпруга ми се храним с домашно приготвена храна, ядем много риба, плодове, салати и пълнозърнест хляб и неусетно възприемат примера. Винаги им обяснявам начина, по който е приготвена храната, и защо някои храни са вредни, а други не, но процесът е много дълъг и изисква време, тъй като изкушения дебнат отвсякъде.

Пиле кордон бльо с бешамел

Необходими продукти:

4 бр. пилешки пеперуди

черен пипер

сол

пушено сирене скаморца

варена шунка

150 г брашно

1 яйце

продукти за провансалската коричка:

4 филии хляб

50 г масло

връзка магданоз

връзка копър

1 скилидка чесън

50 г кашкавал

сол

зехтин

продукти за сос бешамел:

50 г масло

3 с.л. брашно

200 мл топло прясно мляко

черен пипер

сол

1 ч.л. сос Уорчестър

1 ч.л. дижонска горчица

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 градуса.

Разрежете пеперудите по средата през жилата, като я отстраните, и отделете двете филета. Ще получите 8 гърди. С помощта на остър нож направете разрез от върха през едната страна на филето, без да разрязвате докрай. Поставете парче шунка и парче пушено сирене в отвора и прехлупете отново. По същия начин напълнете всички филета.

2. Сложете в блендера всички съставки за провансалската коричка и блендирайте, докато получите маслени билкови трохи. Изсипете ги в чиния. В две отделни чинии сложете брашно за овалване и чукнете едно яйце, което разбийте с вилица.

3. Вземете едно филе, оваляйте го в брашното, след това в разбитото яйце и накрая в трохите.

Прехвърлете го в тава. По същия начин оваляйте и останалите филета.

Полейте леко със струя зехтин и пъхнете във фурната. Готови са след около 15-20 мин, докато добият златист загар.

4. През това време пригответе соса бешамел. Поставете бучка масло в тиган и добавете брашното. Бъркайте енергично на слаб огън, докато получите Ру (маслено-брашнена каша), внимателно добавете топлото прясно мляко и бъркайте, за да не се получат бучки. Накрая сложете подправките - сол, черен пипер, Дджонска горчица и сос Уорчестър. Разбъркайте и отстранете от котлона.

Тартифлет

Необходими продукти:

700 г картофи

2 глави лук

2 скилидки чесън

300 г бекон

1 стрък пресен розмарин

50 мл зехтин

3 с.л. сухо бяло вино

200 мл готварска сметана

300 г сирене реблушон (може да се замени с бри или камембер)

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре картофите и ги сложете в тенджера със студена вода с 1 ч.л. сол и стрък розмарин. След като водата заври, ги варете 15 мин, отцедете горещата вода и ги накиснете в студена. Обелете ги с помощта на нож.

2. Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тиган със зехтина до омекване. Добавете нарязания на кубчета бекон и го запържете. Накрая сложете бялото вино и гответе всичко няколко минути, докато се изпари. Изключете котлона.

3. Нарежете картофите на кръгчета с дебелина около 2 см. Наредете половината картофи на дъното на форма за печене. Поръсете с черен пипер и сол и разпределете върху тях 1/2 от беконено-лучената смес. Полейте с 1/2 от сметаната и поръсете с 1/2 от настърганото сирене реблушон. По същия начин редувайте и останалата част от продуктите. Завършете с настъргано сирене и запечете тартифлета за 30 мин на 200 градуса.

За още изкушаващи рецепти от Ани Шакарян посетете "Вкуснотека".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X