Напишете дума/думи за търсене

Бърза помощ за мускулните крампи

Често прекъсват съня ви през нощта, болката е внезапна, силна и идва без предупреждение. Мускулните крампи, обикновено в прасеца, са познати до болка на спортистите, на хората в напреднала възраст, на дамите, които обичат да извисяват силуета си на ток, на бременните. Появата им се свързва с физически натоварвания, дехидратация на организма и с дефицит на калций и магнезий. Личният лекар ще ви посъветва как се преборите с причините за крампите, а ето няколко съвета как да облекчите болката, когато те ви връхлетят.

- Позицията на тялото по време на сън с леко присвити колене и пръсти, насочени надолу, е удобна за крампите. Щом почувствате болката, седнете в леглото с изпънати крака и огънете пръстите на засегнатия крак към тялото. Задръжте така за две секунди, а след това ги натиснете в обратна посока. Повтаряйте движението за около половин до една минута.

- Ако това не свърши работа, разходете се из стаята, доколкото ви е възможно. Свиването и отпускането на мускулите на прасеца при раздвижване подобрява циркулацията на кръвта и достъпа на кислород към тях. Опитайте също да се изправите няколко пъти на пръсти.

- Масажът може да помогне. Сложете засегнатия крак върху другия, докато седите на пода или в леглото, и масажирайте областта на болката.

- Топъл душ или кърпа, завита около крака ще накара крампите да преминат по-бързо. Само не прекалявайте с температурата.

- Изпийте чаша вода. Може би това е последното, което ви се иска да направите, докато болката е в стихията си посред нощ, но не пречи да опитате. Приемът на недостатъчно количество вода е една от причините за честата поява на мускулните крампи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X