Напишете дума/думи за търсене

Как да окажем първа помощ при ужилване

Топлото време е все по-устойчиво, а по-високите температури водят след себе си боси крака и дребни насекоми, които жилят и хапят.

Пчели

Ако сте ужилени от пчела, веднага огледайте мястото. Вижте дали жилото е останало забито в кожата и ако още е там, го извадете. Внимавайте обаче да го избутате с нокът или с тъпата страна на нож. В никакъв случай не го вадете с пинсета, защото така може да изстискате още от останалата в него отрова. Измийте мястото със сапун и оставете известно време под струята на студена вода.

Опасно е, когато сте алергични. Веднага търсете лекарска помощ, ако:

- зачервяването и подуването се разпространява на повече от 5 см от мястото на ужилването;

- ако се появят обрив и червени петна другаде по кожата, а не само на самото място;

- ако започнете да имате трудности с дишането, преглъщането и промяна в гласа;

- ако изпитвате световъртеж или гадене;

- ако ужилването е по езика, устните или шията.

Оси

Първа помощ при ужилване от оси е почти същата като след ужилване на пчели. В този случай жилото остава в осата, а не върху кожата, както и че по-голям процент хора проявяват алергична реакция към осите, дори и да нямат такава към пчели.

Рецепти за природолечение:

- нарежете една глава лук и я разпределете върху марля. Наложете компреса върху засегнатото място най-малко за 15 минути;

- маслото от чаено дърво потиска възпаленията, облекчава сърбежа и дезинфекцира. Капнете 1-2 капки от него върху засегнатото място;

- направете компрес със спирт – той помага за спадане на отока;

Кърлежи

Ако сте си правили пикник на поляна, проверявайте се за кърлежи. Ако забележите такъв, не бързайте да го махате сами, а най-добре отидете при лекар. В никакъв случай не поставяйте върху кърлежа памук с олио, крем или вазелин с цел да го извадите по-лесно, защото така само подпомагате абсорбирането на “отровата му” от кожата. Не бива също и да се опитвате да въртите кърлежа, защото така рискът главата му да остане в кожата се увеличава.

Най-добре е да тампонирате мястото със спирт и да търсите специалист. Ако все пак ви се налага сами да извадите кърлежа захванете го добре и дръпнете здраво и равномерно право нагоре.

Бълхи

Ухапванията приличат на тези от комар, но се разпознават по това, че много повече сърбят, остават за по-продължителен период и най-вече че са като броеница – следват едно след друго на чести разстояния и на практика може да проследите от къде е минала бълхата. Бълхите трудно се хващат, защото скачат много бързо и често се мушват в дрехите ни, обувки и дори чаршафи на легло. Затова, ако забележите такива ухапвания, когато се прибирате – съблече всичките си дрехи в банята и се изкъпете. Накиснете дрехите, а ако трябва и обувките във вряла вода и след това ги изперете в пералня.

Самите пъпки намажете със спирт и крем за облекчаване за сърбежа. Имайте предвид, че те могат да останат и до седмица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X