Напишете дума/думи за търсене

Безценни съвети за начинаещи къмпингари

Не съм от хората, които са израснали на къпинг – с родителите ми ходехме на почивна станция, а след това, като тийнейджърка, с приятелите ми се подвизавахме в созополските квартири, които са всичко друго, но не и комфортни. Никога няма да забравя лятото, когато за първи път пробвах и разбрах какво е да се живее на палатка. Две момичета, едно куче самоед и палатката. От тогава не мога да си представя морето по друг начин. Да влезеш във водата рано сутрин веднага след като се събудиш, без дори напълно да си се разсънил. Да изпаднеш в безвремие, зяпайки морето, като единствената ти грижа е да стигаш до коктейла си с минимум движения. Да отидеш до бара по джапанки, да си изпечеш сам на барбекюто прясната риба, купена от пристанището. Да гледаш Голямата мечка и Венера и да заспиш с шума от вълните. И най-важното – не правиш усилието да ходиш на плаж, защото живееш там.

Винаги, когато си спомням за „първия ми път” на къмпинг, благославям човека, който преди да замина ми направи списък какво да нося. Ако не беше този лист, първият ми път щеше да се окаже последен. Така че, ако никога не сте пробвали този начин за почивка на море или планина, но имате желание, имайте предвид няколко ключови правила. Не се страхувайте, че не разполагате с къмпингарски принадлежности, най-добре е първо да опитате, а ако ви хареса, тогава да набавяте постепенно екипировка.

На първо място, разбира се, е „къщата”. Може да вземете палатка от приятели или да си купите ваша. Когато избирате, обърнете внимание на няколко неща. Ако сте двама души, най-добре е да вземете триместна палатка, за да се чувствате комфортно, а вестибюла ще ви осигури място за багаж. Не се изкушавайте от прекалено големите модели, понеже те понякога са неустойчиви на вятър, а и се разпъват по-трудно.

Най-добре изберете двуслойна, а не еднослойна палатка. При първите горният слой е с водоустойчиво покритие, а долният е от дишаща материя – най-добре е да е памучен, за да не става задушно в палатката. Ако завали, внимавайте двата слоя да не се долепват – така ще останете на сухо вътре. Подберете модел с лепени шевове – те са по-качествени. Показателят „воден стълб” дава представа доколко палатката е водоустойчива. Колкото по-високо е числото, толкова по-добре, но за средния клас, ако ще ползвате палатката през пролетно-летния сезон, между 3000 и 4000 мм за горния слой е достатъчно.

При разпъването на палатката следвайте стриктно инструкциите, които са приложени – за различните модели те са различни, но най-важното условие е добре да опънете въженцата, които се прикрепят на колчетата, забити в земята. Ако разпъвате палатката на пясък, ще ви е по-лесно със забиването на колчетата, за планината е добре да си носите инструмент, с който да изкопаете малко почва, за да е по-устойчива конструкцията. Най-важното при избор на терен е да е равен – ако сте на море, не се блазнете да опънете палатката си върху дюна или близо до водата, а в планината избягвайте калните местности.

Относно теглото и цената, всичко е индивидуално и е най-добре да огледате предложенията, да се консултирате с продавача и тогава да вземете решение. Като цяло по-комфортните палатки са тези, които са по-широки и високи.

Задължителните атрибути за къмпингуване са спален чувал и шалте или надуваем матрак. При избор на чувал, трябва да погледнете температурните показатели и да съобразите дали ще го ползвате само през лятото, или и през по-студените сезони. Ако е само за топлия сезон, „зона на комфорт” между 15 и 25 градуса е добър вариант, тъй като нощите сред природата са хладни. Най-приятно е да спите на надуваем матрак, който ще изолира студа и ще ви даде комфорт.

Списъкът, който ще улесни живота ви

1. Тента, под която да застанете на сянка – най-добре да не е бяла и да е от плътна материя (за да не преминават през нея лъчите).

2. Препарат против насекоми.

3. Слънцезащитни продукти с висок фактор.

4. Чаши, чинии, прибори – най-добре да не са пластмасови, за да не замърсявате природата.

5. Вода – двойно повече, отколкото си мислите, че ще изпиете.

6. Суха храна (солети, бисквити), чай, кафе.

7. Топли дрехи, дъждобрани и затворени обувки.

8. Лекарства и превързочни материали, крем против кожно изгаряне.

9. Фенер – най-добре тип „челник”, който се носи на главата.

10. Нож.

11. Запалка, кибрит.

12. Сгъваеми столове и масичка – ако имате възможност да ги носите и условията го позволяват.

10 основни правила за къмпингуване

Най-добре е да не палите огън, но ако го правите, нека да е по-далече от палатките, като се съобразите с посоката на вятъра. Преди да си легнете, се уверете, че сте изгасили огъня напълно.

Ако сте начинаещи къмпингари, разпъвайте и събирайте палатката по светло.

При опъването на палатката, ако е възможно изберете място, защитено от вятър и слънце. Ако има наклон, разположете се така, че главата ви да е на по-високата част.

Всяка вещ в лагера трябва да има строго определено място – иначе всичко бързо изчезва.

Затваряйте плътно ципа на палатката, за да не влизат насекоми.

Вечер винаги прибирайте дрехите и обувките си – иначе може да ги „отвлекат” игриви животинки.

Не вдигайте шум, за да не смущавате околните къмпингуващи.

Огледайте внимателно дали не се разполагате върху мравуняк или дупки на животни.

Уважавайте и пазете дивите животни и растенията.

Когато си тръгвате, нека мястото бъде по-чисто, отколкото сте го заварили.

Снимки: Красимир Андонов за Eat Travel Loove

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X