Напишете дума/думи за търсене

С какво да храним очите, за да виждат по-добре

За витамините се сещаме най-често, когато настинката или умората почукат на врата. Когато тялото започне да сигнализира, че нещо не е наред. Очите може би са последното нещо, което бихте свързали с витамините. Приемате зрението си за даденост, както и факта, че с годините то неизбежно започва да страда.

Очите се нуждаят от витамини не по-малко от всяка друга част от организма. И предпочитат да ги получават естествено - с храната.

Риба

Сьомга, сардини, риба тон, скумрия. Стига да са богати на омега-3 мастни киселини. Приемът им е важен за предпазване на очите от сухота, дегенерация на макулата, както и от катаракта в напреднала възраст.

Спанак

И не само. Къдраво зеле, броколи, грах, авокадо. Те също съдържат лутеин и зеаксантин - важни антиоксиданти за превенцията на някои очни заболявания.

Пълнозърнести храни

Киноа, овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнест хляб. Все храни, богати на витамин Е, цинк, ниацин, и са полезни за общото здравословно състояние на организма, в това число и на очите.

Цитрусови и горски плодове

Изобилстват от витамин С и са пръв помощник на имунната система в борбата с вирусите и настинките. Но помагат и за намаляване на риска от заболявания на зрителния орган.

Яйца

Може би лекарят ще ви посъветва да избягвате консумацията им заради холестерола, който се съдържа в жълтъка. Спорно е дали с няколко яйца на седмица ще навредите сериозно на сърдечносъдовата си система. Безспорно е обаче, че те са полезни за доброто зрение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X