Напишете дума/думи за търсене

Пречистване на организма в домашни условия

Замърсена околна среда, некачествени хранителни продукти, стрес, липса на физическа активност – всички тези фактори са вредни за организма ни. Пролетта е най-подходящото време за почистване – не само вкъщи, но и на тялото и ума.

Според учените всяка година консумираме около 3,75 л пестициди (с които обработват плодовете и зеленчуците), 5 кг изкуствени консерванти и хранителни добавки и още 2 кг вредни вещества, които вдишваме. За съжаление е невъзможно да избегнем тази токсична атака, но можем да опитаме да съкратим до минимум потреблението на отровни вещества.

Токсините са протеинови вещества от бактериален, растителен или животински произход. Натрупването им в големи количества влияе негативно на всички функции и системи на тялото. Вредните вещества, които попадат в организма ни отвън, ни правят много по-податливи на инфекции, влошават циркулацията на кръвта и увеличават риска от болести. За щастие тялото ни притежава гениалната способност да се самопочиства. Но за целта му е нужна помощ от наша страна. Има много методи за детоксикация. Главното е да изберем един от тях и да проведем предварителна подготовка.

За начало е необходимо да определим най-вредните източници на токсини лично за нас и да се откажем от тях. Разбира се, алкохолът и цигарите са лидери в черния списък. Замислете си струва ли си цената, която плащате за вредните навици – здравето и красотата. Цигарите не само влошават дейността на много от вътрешните органи на тялото, но и въздействат отрицателно на външния вид – лишават кожата от свежест и еластичност, водят до потъмняване на зъбния емайл, правят косата и ноктите чупливи. Никотинът пречи и на усвояването на много витамини (най-вече на витамин С). Прекомерната и честа консумация на алкохол също е вредна, най-вече за черния дроб – органът, който отговаря за извеждане на отровните вещества от организма. Още едно негативно качество на спиртните напитки е, че дехидратират, което оказва влияние на външния вид.

Отнасяйте се с повишено внимание и към кафето – излишъкът от кофеин предизвиква безсъние и главоболие, повишава кръвното налягане, възпрепятства усвояването на минералите и витамините. Ако искате да помогнете на тялото си да се пречисти, се откажете също от консервираните храни, полуфабрикатите, газираните напитки и всички продукти, съдържащи изобилие от изкуствени съставки.

Почивка от токсини

Детоксикацията ще ви помогне да почистите тялото от натрупалите се токсини. На първо време е достатъчно да отделите за целта поне два дни. Планирайте един уикенд, в който да не консумирате сладки храни и месо, алкохол и кофеин, а също и рафинирани и преминали значителна топлинна обработка продукти. Приемайте всички растителни храни сурови или на пара. Не забравяйте да ги измиете внимателно, след което да ги изплакнете с гореща вода – така най-добре ще премахнете замърсяванията. Белете кората на плодовете и зеленчуците – именно в нея се натрупва голямо количество вредни вещества.

За пречистване на стомаха се препоръчва меню, богато на фибри, затова наблягайте на зърнените, бобовите и пълнозърнестите продукти, както и на плодовете и зеленчуците. За да подобрите дейността на черния дроб и бъбреците, консумирайте свежи зеленчуци и ядки – в тях се съдържат жизнено важни ензими.

Не бързайте, когато се храните – дъвчете внимателно всяка хапка поне 15–20 пъти. Когато храната се смесва със слюнка, става по-алкална, поради което се усвоява по-добре. А набързо погълнатата и недобре сдъвкана храна започва да ферментира в червата и предизвиква стомашни разстройства.

Пийте повече вода

За да улесните пречистването от токсините, консумирайте до 2 л течности дневно – най-добре вода, негазирана, топла или на стайна температура. Сутрин пийте чаша прясно изцеден сок от портокал, грейпфрут и лимон – този плодов коктейл ще помогне на черния дроб да се изчисти по-бързо. Прибавете 1 нарязан лимон към кана с топла вода и отпивайте на малки глътки през целия ден. Ако усетите глад преди обяд, изпийте чаша сок от моркови и целина. Към зеленчуковите сокове може да добавяте джинджифил – той стимулира секрецията на стомашен сок и подобрява храносмилането. За бързо пречистване на организма може да изпробвате следната рецепта: пригответе сок от 2 моркова, 2 ябълки и парче корен от джинджифил (около 2–3 см). Пийте този сок сутрин вместо закуска.

Заедно с водата консумирайте и билкови чайове – например от лайка и глухарче, които подобряват дейността на черния дроб. Корените от глухарче съдържат лецитин – вещество, което стимулира черния дроб и има диуретично действие, като по този начин „отмива” токсините. Запарете за 30 мин 1 с.л. корени от глухарче в 250 мл вряща вода. Когато количеството вода намалее с 1/3, свалете от огъня, прецедете и пийте 2–3 пъти дневно.

Помогнете си със Свежа Спирулина Alphyca

За пълен ефект на вашата детокс програма, независимо каква е тя, не забравяйте да включите в менюто си богата на бързо усвоими хранителни вещества суперхрана. Само така ще сте сигурни, че необходимите нутриенти ще бъдат усвоени от организма ви. Свежа Спирулина Alphyca е особено богата на нужните за всеки правилен детокс протеини и специфичните детокс аминокиселини с биологично активни групи. Този жив продукт е мощен доставчик на най-значимите витамини и антиоксиданти, особено на онези, които са необходими за процесите на детокс: пълен набор витамини група Б, биологично активни вещества „магнити“ за извеждане на токсините като хлорофил и фикоцианин, микроелементи и много други. В малките живи спирали в състава на Свежа Спирулина Alphyca са събрани всички важни фитонутриенти, необходими за правилен и ненатоварващ тялото процес на активен детокс. Това прави Свежа Спирулина Alphyca специален продукт – жива хранителна добавка, която е задължителна за всеки, който търси здравословен начин на живот и същински детокс!

Научете повече за нейните свойства тук.

Още един съвет...

По време на детоксикацията непременно идете на парна баня или сауна – не забравяйте, че кожата е един органите за пречистване и през порите организмът е в състояние да се освободи от множество вредни вещества.

За още практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X