Напишете дума/думи за търсене

Разпознайте алергиите, за да ги преборите (+тест дали сте застрашени)

Според медицинските доклади всеки четвърти човек страда от алергии и тенденциите са, че броят на засегнатите ще се увеличава с всяка година. Специалистите са категорични, че най-важна е превенцията и не е нужно да се стига до лечение.

Алергиите са силно разпространени

Вярно! От 80-те години на миналия век алергиите се считат за застрашаващ фактор за населението. В книгата си “Сто заблуди за астмата и алергиите” д-р Пиерик Хорде обяснява, че основната причина за това е най-вече напредването на медицината. Тъй като имунната система вече не се сблъсква с множество сериозни заболявания както в миналото, тя се “обърква” и започва да се бори с безобидни вредители.

Сенната хрема не е кой знае какво

Грешно! Това е сезонен алергичен ринит и е добре да се вземат мерки навреме. В противен случай при 40 % от страдащите може да провокира астма.

Никой не е застрашен

Вярно! Дори човек, който години наред е имал котка, може изведнъж да развие непоносимост към нея. Лекарите го обясняват с това, че алергиите съществуват в нас в латентно състояние и могат да бъдат провокирани във всеки един момент.

Винаги се проявяват още в ранно детство

Грешно! Въпреки, че децата са най-засегната група, това съвсем не означава, че подрастващите и зрелите хора също не могат да станат жертва на алергии, дори и никога да не са имали проблеми в ранните си години.

С течение на времето изчезват

Грешно! Истина е, че множество от алергиите, от които сме страдали като деца, с течение на годините вече не ни създават толкова проблеми, но според специалистите само 10 % изчезват напълно. Дори и да се излекуваме от непоносимостта си към мляко, астма или екзема, оставаме предразположени към тях за цял живот.

От значение е и генетичната предопределеност

Вярно! Авторката на “Алергии: Какво трябва да знаем за тях” д-р Джоан Клаф е категорична, че ако единият от родителите ни страда от алергия, рискът и при нас да се прояви е 40 %. А ако и двамата са алергични процентът скача на 60. При хората, които нямат никаква наследственост, рискът е 15 %.

8 трика да намалите риска

- Проветрявайте сутрин и вечер поне по десет минути и, разбира се, винаги, когато чистите, сменяте пръста на растенията в дома или сте си купили нови мебели.
- Винаги дърпайте завесите, така че да влиза максимално слънчева светлина. Така ще се преборите с влажността в дома – здравословните стойности са под 50 %.
- Не поддържайте много висока температура в дома, особено в спалнята. Специалистите препоръчват да се спи на температура между 18 и 20 градуса.
- На всеки три месеца перете възглавниците и завивките за спане. Винаги избирайте такива, които могат да се перат на висока температура.
- Използвайте бебешки прах за пране за бельото си и дрехите, които се допират директно до кожата ви.
- Покривайте диваните и леглата със завивки, така че да не се натрупва прах в дълбочина. Редовно изтупвайте и перете тези завивки.
- Изберете паркет или ламинат пред мокети и килими.

Тест: Застрашени ли сте?
- Всяка пролет носът ви тече, а очите ви сълзят.
- Често нощем страдате от суха и свиреща кашлица, която се изостря при хладно и сухо време.
- Някои плодове и зеленчуци провокират зачервяване около устата и подуване на устните ви.
- Често кихате при събуждане и когато чистите.
Ако отговаряте с "да" дори и на едно от тези твърдения, най-вероятно сте предразположени към алергии. Ако симптомите се засилват с времето, обезателно го споделете с лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X