Напишете дума/думи за търсене

Съвети за бързо почистване на дома

Казват, че в един дом се живее в любов, ако можеш да нарисуваш сърце с пръст върху праха по мебелите. Съгласни сме, че в живота има много по-интересни, романтични и забавни неща от почистването на дома, но и това е работа, която трябва да се свърши. За да не губите ценни мигове от живота си с прахосмукачка и парцал в ръце, ви предлагаме няколко съвета за бързо и ефикасно почистване. А спестените часове с чиста съвест можете да прекарате с любимите си хора.

Всичко необходимо под ръка

Правило номер едно за бързо почистване е да имате бърз и лесен достъп до уредите и почистващите средства. Когато дойде време за чистене, не бива да позволите да губите мотивацията си в търсене на необходимите принадлежности. Дръжте препратите и прахосмукачката под ръка, за да можете да ги използвате, когато ви дойде вдъхновението за хигиенизиране.

Музикален съпровод

Музиката създава ритъм, следването на който ви позволява да действате по-бързо. Добре подбраният музикален съпровод трябва да включва бързи, енергични песни, които повишават настроението и ви карат да се чувствате добре. По този начин ще се движите по-бързо и същевременно ще повишите мотивацията си. Премахнете всички изкушения, които ви пречат да се съсредоточите върху почистването – като телевизор и компютър – колкото по-рядко прекъсвате процеса на чистене, толкова по-бързо ще приключите.

Започнете от най-досадната работа

Стаята, която винаги оставяте последна за почистване, трябва да бъде първа. Ако оставите най-неприятната работа за накрая, вероятно ще изпитате най-голямо раздразнение и ще я претупате. Обяснението е просто – в началото сме най-ефективни, а когато приключим със сложните участъци, след тях всичко ще ни се струва по-лесно.

Не идеално, но чисто

Може би ще ви прозвучи глупаво, но не бива да губите време в почистване на вещи, които няма нужда да бъдат почиствани. Няма нужда да чистите хладилника или да обирате праха индивидуално от всяка книга в библиотеката ежеседмично. Почистете предметите и повърхностите, които са мръсни, а за останалите почакайте да им дойде времето.

Чистете навреме

Ако печката се изцапа, докато готвите, или пък децата разлеят сок по плота, почистете веднага. Чистенето навреме ще ви помогне да спестите усилия и време в дългосрочна перспектива.

Не злоупотребявайте с почистващите средства

Обичайно рефлексът ни е да използваме по-голямо количество препарати, за да бъде чисто у дома. Това обаче може да има неприятни последствия. Излишъкът от почистващи средства може да доведе до разрушаване на някои повърхности или пък да остави петна, които привличат мръсотията и праха като магнит. Имайте предвид, че някои препрати не действат мигновено, а трябва да се оставят да разградят мръсотията, затова четете внимателно инструкциите за употреба. Най-добре използвайте биопрепарати – така ще понижите риска от възникване на алергии и ще се погрижите за околната среда. Содата и оцетът също притежават прекрасни почистващи свойства, напълно безвредни са и са евтини – което е достатъчна причина да ги включвате по-често в хигиенизирането на дома.

От горе надолу

Винаги започвайте почистването от горе и продължавайте все по-ниско и по-ниско, като оставите пода за накрая. По този начин ще избегнете петната от почистващи средства или прах на повърхности, които вече сте почистили.

От сухо към влажно

Започнете със сухото почистване (прахосмукачка и прах), след което преминете към влажно – така ще възпрепятствате разпространението на праха и замърсяванията.

Всички уреди – на място

За да сте готови за следващото бързо почистване, сложете всички инструменти и почистващи препарати по местата им. Самите те трябва да бъдат идеално почистени, подредени и готови за следващия път.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X