Напишете дума/думи за търсене

Що е то здравословна хидратация?

Напоследък все по-често се сблъскваме с понятието „здравословна хидратация“. Но какво всъщност представлява тя и защо е важна за човешкия организъм?

75% от тялото ни е изградено от вода. Тя отговаря за всички процеси в организма, както и за формирането на клетките. Доказано е, че без храна човек може да издържи няколко седмици, но без вода – едва броени дни. Водата е най-важният ресурс за нормалното функциониране на тялото ни. Ето защо е необходимо да му осигуряваме нужното количество всеки ден.

В забързаното ежедневие често забравяме да пием вода, затрупани от работни ангажименти, срещи или задачи. А понякога е необходимо просто да изпием една чаша вода, за да се почувстваме отново активни и енергични. Ползите от добрата хидратация на тялото са видими всеки ден и са неразделна част от здравословния начин на живот. По-добро здраве и настроение, подобрен метаболизъм, поддържане на нормално тегло, повишена концентрация, устойчивост на вирусни заболявания и др. Хората, които приемат достатъчно количество вода на ден, се справят по-лесно със стреса, имат по-висок жизнен тонус и се чувства по-енергични от тези, които забравят за водата в ежедневието си.

Някои от основните признаци за дехидратация на организма са главоболие, променливо настроение, затруднено запомняне, глад за сладки храни, раздразнителност, понижена концентрация и др. Застрашени от дехидратация са най-вече хората, които приемат нездравословна храна, работят под стрес, пушачите, както и интензивно спортуващите. Подобни симптоми могат да имат и всички, които забравят да пият вода през деня или приемат недостатъчно количество течности. Добре е да знаем, че кафето, чаят и безалкохолните са напитки, които допълнително водят до загуба на течности в организма. За да бъде здраво и красиво, тялото ни се нуждае от чиста вода.

Като част от дългосрочната си кампания за насърчаване употребата на вода в ежедневието, DEVIN стартира инициатива за добра хидратация на работното място. Компанията предизвиква работещите хора да пият по 7 чаши вода на ден в продължение на 30 дни. Участниците ще могат сами да се убедят в ползите от здравословната хидратация, за да се чувстват отлично на работното си място, да повишат своята трудоспособност и тонус, и най-вече – да се радват на добро настроение през целия ден!

X