Напишете дума/думи за търсене

Алергиите се крият на неподозирани места у дома

За повечето хора пролетта е завръщане на слънчевото, топлото и зеленото. Уви, за някои пролетта не носи оптимизъм, а е ново начало на сезона на кихането, на хремата, на подутите очи и на сърбящите обриви.
Може би и вие сте от хората, за които пролетното време е равносилно на кошмар. Сякаш алергията се е събудила от зимен сън и атакува от всички страни. Още преди полените да са превзели въздуха и поляните да са бухнали в цвят. Алергията може да се крие на много места у дома без дори да подозирате.

В козината на плюшените играчки
Не само матрака и възглавницата са любими на акарите. Малките пухкави приятели на децата са не по-малко привлекателни за развъждането на колонии. Акарите са силен алерген и борбата с тях в дом с алергични хора е повече от задължителна. Ако не може да изперете играчките на висок градус, затворете ги в найлонов плик и ги замразете за 24 часа във фризера. След това ги изперете и с хладка вода. Оставете плюшените играчки да изсъхнат на въздух.

Освежителите за въздух
И те влизат в категорията на потенциалните алергени. Ароматизираните свещи и освежителите за въздух наистина създават атмосфера в дома, но не е изключено да отделят вещества, които да провокират астма, възпаление на очите, носа и кожата.

Ниската температура на пране
Ясно е, че има материи, които не може да подложите на екстремни температури при пране. Но поне спалното бельо е добре да пускате в пералнята на висок градус. Според изследване прането на 40°С унищожава малък процент от акарите. При 60°С резултатът е чувствително по-добър и е в полза на чистите чаршафи и по-редките атаки на алергията.

Топъл и влажен дом
Няма как да сте щастливи в жилище, където има всички условия за развитието на мухъл. И не само. Подобни условия са рай отново за акарите и като нищо може да изправят астмата и перманентно запушения нос на нокти. Между другото, аквариумът с рибките има какво да добави по въпроса с влагата в помещението. Колкото е по-голям, толкова е по-красив, но и потенциално по-вреден за алергичните обитатели извън него.

Саксийните цветя
Не, самите растения не са виновни, макар да има видове, които не е изключено да ви разкихат. Проблемът е в почвата и в условията за развитие на плесен в нея. Ако се съмнявате, че задухът ви има нещо общо с флората вкъщи, пресадете цветята в нова почва и избягвайте да преполивате цветята.

Газови уреди, печки на дърва
И те са в графата на замърсителите на домашния въздух. А той е сериозна предпоставка за развитието на алергия. Може да се изразява по различен начин, дори да остане незабелязана за дълго време, но е много вероятно именно газовите уреди и уютните огнища да я причиняват на вас или семейството ви. В този случай може би е време да обмислите подмяната на уредите с електрически.
-----
Химическото чистене
Половината ви дрехи не стават за почистване по друг начин, няма начин да избягате от химическото. Имайте предвид обаче, че обработката на дрехите по този начин и отделящите се изпарения от тях може да влоши положението с алергията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X