Напишете дума/думи за търсене

В практиката си препоръчвам често Triоmega1000+

Д-р Маруся Стефанова, ОПЛ, педиатър

През 21-ви век затлъстяването разширява своя обхват, засягайки и децата. Има редица причини за това, но най-често обсъждани са мазнините и мастното съдържание на храните.

В редица проучвания е доказано, че консумацията на мазнини през последните десетилетия нараства, а прекомерната употреба се счита за рисков фактор на много социално значими заболявания: затлъстяване, захарен диабет, хипертония, атеросклероза, съдови инциденти.

По правилата на балансираното хранене, енергийният дял на мазнините в дневното меню трябва да бъде 30%, като 10% се предвиждат за наситени мастни киселини, 10 %-12% за мононенаситени и 7%- 10% за полиненаситени. Особен интерес представляват транс мастните киселини, за които се допуска не повече от 0,1% в храната за деня, тъй като е невъзможно да се спасим от присъствието им при съвременното развитие на хранителните технологии.

Когато говорим за мононенаситени мастни киселини, практически имаме предвид олеиновата Омега 9 МК, които са представени убедително в състава на животинските мазнини. Полиненаситените, Омега 3-алфа линоленова и Омега 6-линолова не се синтезират в организма, те са есенциални.

Омега 6 МК се съдържат основно в растителните масла и в ядките. Омега 3 МК се доставят основно от мазнините на морските риби.

Оказва се, че хранителните ни навици не са свързани със здравословен начин на живот, храненето е дезорганизирано и хранителният прием е хаотичен и неконтролиран и по отношение на мазнините. В тази ситуация се наблюдава прехранване с Омега 6 МК, които се доставят основно от слънчогледовото олио. Не се консумира достатъчно риба, а рибата е храна с висока биологична стойност.

Дисбалансът в съотношението приемани Омега 6 и Омега 3 МК е свързан с много заболявания. В многобройни проучвания учените търсят връзката между консумацията на риба и сърдечно-съдовите заболявания, психичните заболявания, злокачествените, дегенеративните и пр. Консумацията на риба около 150 г 2 пъти седмично осигурява 1000 мг Омега 3 МК и е добра стратегия за намаляване риска от коронарна болест и фатални сърдечни инциденти. Препоръката за средно дневна консумация на риба и рибни продукти е 30 г, а годишно количеството възлиза на 13 кг. Фактическата консумация на риба и рибни продукти на глава от населението в България е 4 кг/на човек годишно, а за централна Европа - 15-16 кг/на човек годишно.

Въпреки безспорните ползи за здравето, консумацията на риба и суплементирането с Омега 3 МК крие някои рискове. Ако не се консумира прясна или прясно замразена риба в достатъчен срок след замразяването, има риск от алергична реакция. Рибата съдържа аминокиселината хистидин, която при дълго съхранение се превръща в хистамин. Друг фактор за вредно влияние са замърсените с тежки метали и диоксини от корабните масла водни басейни. По тази причина, на кърмещи майки и малки деца не се препоръчва консумация на акула, риба меч, канадска скумрия, риба тон и др., които се добиват от северните морета.

Липсата на риба в менюто се компенсира с хранителни добавки. В практиката си често препоръчвам природния продукт Triоmega1000. Подходящ е за деца над 10-годишна възраст, бременни и възрастни. Triоmega1000 се прилага като профилактична мярка при пациенти, които не консумират достатъчно риба и в комплекса на лечението при вече развили се заболявания - артрити, артрози, дислипидемия, хипертония, тревожно-депресивни синдроми, екзематозни състояния, псориазис, хронични храносмилателни възпалителни заболявания, алергии и пр. Продуктът усилва ефекта на НСПВС, антихипертензивните, статините и антиагрегантите. Дозировка: под 12-годишна възраст – по 1 капсула през ден, над 12-годишна възраст – по 1 капсула дневно, бременни – по 1 капсула дневно, възрастни профилактично – по 1 капсула дневно, при заболели - до 3 пъти по 1 капсула. Приемат се след хранене.

TriOmega 1000+ e продукт на фирма Борола.

За консултация с лекар специалист можете да се обърнете към Клиника БОРОЛА, София 1202, ул. "Цар Симеон" 52,

тел.: 02/ 983 62 03;

e-mail: [email protected], www.borola.com.

Може да поръчате онлайн на www.momo.bg.

X