Напишете дума/думи за търсене

Хранителни алергии: какво трябва да знаем

Съществува мнение, че през лятото и есента, когато сезонните плодове и зеленчуци са най-достъпни, настъпва пикът на хранителните алергии. Мащабът на разпространение на това заболяване обаче е силно преувеличен. Всъщност от истинска хранителна алергия страдат по-малко от 1,5% от хората. При останалите, според специалистите, се наблюдава само хранителна непоносимост.
Непоносимостта към някои продукти е обусловена от наличието на патологии на стомашно-чревния трат – панкреатит, дисбактериоза на стомаха, холецистит (възпаление на жлъчния мехур), глисти.

Истинската хранителна алергия често се развива при хора, страдащи от сенна харема – алергия от полени. Тези пациенти може да имат алергия към някои сортове ябълки, праскови, кореноплодни (целина, моркови, картофи), череши, черници, ядки (най-често – лешници). Хората с алергии към плевели и треви може да реагират на слънчогледови семки, халва, някои сортове мед.

Симптомите на хранителната алергия са подуване и сърбеж на устната кухина, на устните, на фаринкса. По-тежките случаи може да се развият уртикария, стомашни болки, диария. При проява на първите симптоми, незабавно трябва да приемете антихистамин и да потърсите медицинска помощ.

Неприятни реакции може да възникнат при консумация на плодове и зеленчуци с червен, жълт или тъмен цвят – домати, патладжани, ягоди, боровинки и т.н. Те съдържат природни хистаминолибератори – това означава, че предизвикват повишено отделяне на хистамин в червата, поради което може да предизвикат „лъжлива” алергия. За разлика от истинската алергия, тази реакция е толкова по-силно изразена, колкото по-голямо количество от съответния продукт е постъпило в организма. Именно затова не бива да консумираме ягоди с килограми.

Шоколадът също е в състояние да предизвика поява на обрив дори при хора, които не страдат от хранителна алергия. Към тази категория продукти се отнасят и цитрусите. В тези случаи става дума за т.нар. идиосинкразия (болезнена чувствителност на организма) – продуктът се усвоява трудно от организма, а резултатът от това са червени петна, кожен обрив, сърбеж.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X