Напишете дума/думи за търсене

Готови за плажа с монодиета

Дойде време за плаж, а не сме спазили обещанието си за добра форма. Добре, че в последния момент преди море има какво да се направи. На помощ идват монодиетите.

Това е хранене, при което се разрешава само един тип храна за даден ден, но не повече от три последователни. Най-често се прави серия от 5-7 дни с различен хранителен прием и при необходимост се повтаря. Предимството на монодиетите е, че с тях много бързо се свалят килограми – понякога дори над 10 кг за по-малко от две седмици. Това е голям плюс, когато се нуждаем от експресно отслабване преди почивка на море, преди сватба или друго важно събитие.

Отрицателната страна на монодиетите е, че те са доста ограничаващи и на практика не набавят необходимия дневен прием от полезни вещества. Ако се правят повече от 10-14 дни, може да доведат и до негативни последици, защото започва да се изгаря мускулна маса. Затова такива диети не бива да се следват за продължителен период, а е добре и да се комбинират с прием на витамини.

Трудно се спортува

От друга страна, с такъв режим наистина се отслабва много бързо, но и след това много бързо се връщат килограмите.

Друг проблем на монодиетите е, че с тях организмът много се изтощава и е трудно да се следва и режима и физическа натовареност. Добре е, докато сте на такъв тип хранене, да не спортувате усилено, да нямате прекалено забързано ежедневие и да се отдадете на повече сън. Важно условие е също да се пие достатъчно вода всеки ден и да се избягва приемът на сол.

Варианти

В повечето случаи режимът включва един ден прием само на зеленчуци – сурови, без картофи и бобови; един ден консумиране на пилешко месо – бяло без кожа и дреболии; един ден на плодове – без банани и не повече от 1,5 кг за целия ден; един ден на кисело мляко – около 2-3 кофички за целия ден; един ден прием на риба – без мазни като сьомга и без морски дарове; един ден на яйца – до 5 яйца за целия ден.

В някои варианти различните дни следват един след друг и след това цикълът се повтаря, а при други се правят по два последователни от всеки ден – два дни зеленчуци,два дни месо и т.н. В някои варианти има и дни, в които се консумира единствено нискомаслено сирене или извара, или кашкавал – но не повече от половин килограм за целия ден, или само шунка – до 500 г, или само картофи – до 1 кг, но някои жени ги избягват, защото смятат, че с такъв ден в диетата се забавя отслабването. За по-бърз ефект някои дами добавят и един ден само на вода и чайове без мед и захар между два рунда от 5 дни монодиета.

Някои пък практикуват за продължителен период варианта един ден седмично да са на монодиета – само на месо, зеленчуци или плодове. Този вариант е добър за поддържане на вече желаните килограми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X