Напишете дума/думи за търсене

10 събития, които ще направят лятото по-цветно

Общините на север и на юг от Бургас очакват хилядите си гости

Сезонът на ваканциите вече е в разгара си, плажовете са пълни с туристи, но през последните години морските общини не разчитат само на морето и хубавото време - те привличат туристи, особено от вътрешния пазар, с фестивали, концерти и различни забавления. Пълната програма на Царево, Приморско, Созопол, Бургас, Поморие и Несебър съдържа поне 100 неща, които могат да разнообразят ваканция или да провокират пътешествие. Предлагаме ви 10, които ще направят лятото ви по-цветно.

Катето Евро и Сашо Кадиев водещи на “Бургас и морето”

Тази година популярният фестивал ще се проведе на 30 юли и ще събере на една сцена като водещи майка и син актьори: Катерина Евро и Александър Кадиев.
Подборна комисия в състав дует “Ритон”, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, Веселин Пренеров и Светослав Михайлов изслуша повече от 50 български песни и подбра финалните 12 парчета.

Ето имената на песните и изпълнителите им по азбучен ред: “Аз не съм безразлична” - Божидара Симеонова; “Вината в мен” - Ани Сарандева; “Градът” - Васил Чергов; “Летният бряг” - Петя Буюклиева; “Морска история” - Стефан Илчев и Денислав Новев; “Нищо не е същото” - Димитър Атанасов и Христо Младенов; “От друг живот” - Милена Костова; “Отиде си лятото” - Радко Петков; “Прегръдка с морето” - Роси Кирилова; “При мен остани” - Клавдия Драганова; “Път за двама” - Ивайло Колев; “Само ти” - Владо Димов. Докато журито заседава, публиката ще се наслади на вечните хитове на “Ритон”.

Посрещат 100 000 за празника на Несебър - Голяма Богородица

През последните години Несебър превръща своя ден - 15 август, Голяма Богородица, в привлекателен туристически продукт, заради който на полуострова пристигат близо 100 хил. посетители.

Програмата започва от рано сутринта и продължава след полунощ. Всъщност истинското начало е още на 14-и вечерта, когато общината организира концерт - жест към жителите си, тъй като на празника местните са твърде заети за забавления.
Тази вечер се посвещава и на изявени представители на града, които имат заслуги към популяризирането му.

От общината обещават много различен празник тази година, но в него отново голям дял ще имат забавните игри, свързани с опознаване на полуострова - запазена марка на Деня на Несебър.

Сценични прояви ще има поне в три различни точки на полуострова. Предвидена е зона за най-малките, за тийнаудиторията, както и сцена, на която ще се качат известни попизпълнители.

Фестивал на пясъчните фигури

Деветото издание на феста бе открито преди дни и пясъчните скулптури вече посрещат гости в северната част на Приморския парк. Разходката между тях, задължително придружена с безброй снимки, е едно от любимите занимания на туристите и самите бургазлии.

Тази година важни са Тарзан, костенурките Нинджа, пингвините от Мадагаскар, Рапунцел, Мечо Пух, миньоните. Фестивалът е отворен за посещение до края на септември, без почивен ден от 8 до 22 ч. Всеки може да се наслади на най-известните киногерои - тазгодишната тема на събитието. Билетът за ученици, студенти и пенсионери е 1,50 лв., а за възрастни - 3,50 лв.

Деца до 7 г. и хората с увреждания ще могат да разглеждат пясъчните фигури безплатно. Има отстъпка при групови визити.

Лили Иванова и “Тангра” пеят на бургаския плаж

Музика на крачка от вълните отново ще звучи, макар че Spirit of Burgas 2016 няма да има. Това ще се случи в рамките на нов двудневен фест, организиран от предприемача Димитър Тодоранов и община Бургас.

На централния плаж мегаспектакъл ще представи примата на българската музика Лили Иванова. Сцената ще бъде изградена на самия пясък, а шоуто е насрочено за 6 август от 22 ч. Лили Иванова ще пее във втората вечер на феста, а в първата на сцената ще излезе легендарната група “Тангра”.

Фолклорни празници “Приморска перла”

Традиционният фестивал, който събира почитатели на автентичния фолклор, тази година ще се проведе от 2 до 6 септември. Пет вечери в амфитеатъра на Приморско ще звучат народни ритми.

Празниците се провеждат под патронажа на кмета Димитър Германов, а в организационния комитет е народната певица Златка Ставрева.

В рамките на “Приморска перла” се провеждат 3 конкурса: за изпълнители на народни песни, за инструменталисти и за танцови състави.

Участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател Петър Аркалиев, зам.-директор на училище “Филип Кутев” в Котел.

Седмица на детето край морето в Созопол

Това е една от новите идеи на морската община, която предлага възможност за родители и деца да споделят лятната почивка и да се забавляват заедно.

Проектът стартира преди 2 г. в Созопол, а през 2015 г. за първи път се проведе и в Черноморец. Това лято Черноморец ще е домакин на Седмицата на детето край морето от 26 юли до 1 август, а Созопол - от 2 до 8 август.

Организаторите са се погрижили в 7-те дни да има много музика, песни, танци, театър, приложни дейности.

“Яворови дни” в Поморие

От 14 до 16 юли Поморие е мястото, където почитателите на Яворов ще бъдат щастливи. Тази година се провежда 58-ото издание на празниците “Яворови дни”. Градът за пореден път ще засвидетелства уважението си към поета, живял и творил в Поморие.

Поетичните празници включват срещи и дискусии, моноспектакъла на Бойка Велкова “Пътят към Афродита” и концерт на Теодосий Спасов, с който лятното кино “Яворов” ще отвори врати на 15 юли.

Тържествата ще завършат с връчване на наградите “От заник слънце озарени, алеят морски ширини”.

Класическа музика в Несебър

“Месембрия Орфика” е един от новите фестивали в културния календар на Несебър. Тази година ще е второто му издание - 9, 10 и 11 септември. Едно от най-великолепните места на полуострова - Старата митрополия, ще се превърне в зала на открито.

Вдъхновителят на фестивала Марио Хосен отново се е погрижил в Несебър да гостуват музиканти от световна величина.

Солистите са от Полша, Италия, Испания, Русия, Австрия. Както и миналата година, публиката ще се наслади на виртуозните изпълнения на камерен и симфоничен оркестър “Kамерата Орфика”.

“Арт Поток” в Царево

Изложби, концерти, литературно четене и 7 театрални представления включва дебютният сезон на културните празници, организирани от Hacienda Beach в Лозенец и община Царево. Те ще се проведат от 18 и 25 юли.

Началото ще бъде на 18 юли с изложба на тема “Слонът”. На следващия ден Елин Рахнев ще представи пред морската публика второто издание на стихосбирката си “Канела”.

В програмата на “Арт Поток” са включени пиеси с участието на Георги Мамалев, Татяна Лолова, Мария Сапунджиева и Геро, Ернестина Шинова и Димитър Баненкин.

“Море от вино” и посрещане на Нептун в Поморие

Опияняващи дни са запазена марка на Поморие. Те започват в края на юли и продължават до началото на септември. Фестивалът включва десетки концерти, изложби и фестивали, които продължават повече от месец. Сред тях е и честването на националната седмица на морето, чието начало ще бъде ознаменувано с атрактивен парад на ветроходните съдове и посрещането на Нептун - Бога на морето.

По време на “Море от вино” са осигурени забавления както за най-малките, така и за възрастните. Организират се безплатни дегустации, където ценителите на божествените еликсири могат да опитат и закупят най-добрите вина от региона.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X