Напишете дума/думи за търсене

Мит е, че от мазнините се напълнява

Често отслабващите смятат, че трябва да изключат мазнините от храненето си. Но това е грешка. Мазнините са нужни за всяко правилно хранене. Кои да консумираме обяснява диетологът и фитнес инструктор Кирил Райков с практика в България и Норвегия. Той още е треньор по баскетболист за деца.

Кирил Райков
Кирил Райков

Важни ли са мазнините за нашия организъм и доколко?
Мазнините са от огромно значение за нашия организъм. Мастните киселини участват в много функции, които са необходими за нашето добро физическо състояние. Освен като източник на енергия мазнините отговарят за нашия хормонален баланс, както и за изграждането на клетъчните мембрани на всяка една клетка. Мазнината е нужна за разтваряне и пренасяне на витамини като А, D, Е и К.

Мазнините последни ли се разграждат от попадналата храна в организма ни?
Те се разграждат най-бавно в сравнение с протеините и въглехидратите. Имат много по-големи молекули и не са водно разтворими, което изисква още процеси от организма, за да се разпаднат. Освен това са прекрасен източник, ако искаме да не чувстваме глад по-дълго време. Мазнините са основен изграждащ блок на нашето тяло, помагат за изграждането на холестерола, който създава хормони и се бори с проблемитe в тялото.

Полезно ли е нискомасленото мляко?
Пълномасленото мляко във фабриките се разделя на молекулите на лактоза (млечната захар), казеин (млечен белтък) и мастни киселини. Добавят се изкуствени прахообразни субстанции, за „подобряване“ нивото на белтъчините. Премахването на мастните киселини става чрез нагряване на млякото до твърде високи температури. Витамините като D, А, Е и К се губят или дори и да останат част от тях те няма как да се усвоят от организма, защото са мастно разтворими. Добавянето на синтетичен витамин D е друг проблем. Хомогенизацията пък пресова млякото с огромно налягане, което деформира мастните глобули, които създават допълнителни проблеми в организма ни.

Приемът на растителни или животински мазнини е по-полезен?
Мононенаситените мазнините се срещат в зехтин, ленено олио, сусамово олио, слънчогледово олио, царевично олио, авокадо и фъстъчено олио. Полиненаситените мазнини се срещат в зърнените продукти. Есенциалните мазнини организмът не може да си набави и трябва да ги приемаме с храната. Това са омега-3 и омега-6 мастни киселини. Омега-6 се намира в различни зърнени растения, а омега-3 основно в риба, ядки и лен. Балансът между омега-6 и омега-3 омега мастни киселини е много важен. Нуждаем се той да е от 3:1 до 1:1.
Наситени мазнини изграждат половината от клетъчните мембрани на всяка клетка. Те работят за усвояването на калция и имунната функция. Също така синтезират есенциалните мастни киселини и доставят богато количество мастно разтворими витамини. И не на последно място те изграждат още холестерол. Трансмазнините са всички изкуствено създадени мазнини, които тялото не разпознава, но абсорбира от клетките, като променя тяхната функция. Предизвикват хронични заболявания и възпаления.

Вредни ли са свинските пържоли и кюфтетата?
Стига източникът от месо да е от естествено отгледано животно, което се е хранело с трева и не е затворено в клетка цял живот. Мазнините, които съдържа, заедно с витамините и белтъчините са много полезни.

Може ли всеки ден да ядем авокадо?


Авокадото се смята за суперхрана заради съдържанието на витамин К, което помага за обмяната на калция и вкарването му в правилните части на тялото (коса, нокти, кости), минералите, фолиева киселина, която е важна при бременни жени и помага при депресия, фибри, които помагат за храносмилането на храната и както вече казахме омега-3 мононенаситените мастни киселини. Авокадото е мощен антиоксидант, който помага и за зрението. Помага да стабилизираме кръвната захар и да не чувстваме глад дълго време заради голямото количество мазнини. Може да го приемаме всеки ден заедно с различни зеленчуци в салата или с пълнозърнест хляб.

Кои ядки е полезно да хапваме?
Орехи, бадеми и макадамия са най-полезните ядки и източници на полезни и есенциални мазнини.

Да приемаме ли с храната зехтин, олио, шарлан или масло?
Студено пресован зехтин само в салата и прием в суров вид. Готвене с качествено масло или кокосово олио. Избягвайте готвене със зехтин, олио и други лесно оксидиращи растителни масла.

Защо обикновено жените имат натрупани мазнини в областта на корема?

Това е заради хормоналната разлика. Жените имат нужда от повече запаси около поясната част, заради бременността и изграждането на нов жив организъм. Те имат минимум от 10-13% мазнини, докато при мъжете долната граница е 2-5%. Наднормено количество при жените е над 32% като при мъжете е над 25%.

Може да пишете на Кирил Райков на [email protected]

Във всеки брой на сп. "Рецепти за здраве" разговаряме със специалисти по здравословно хранене и отслабване. Списанието излиза през четвъртък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X