Напишете дума/думи за търсене

5 оригинални рецепти за риба на скара

Скумрия със сос „Цезар”

20 мин/ 1 порция

Почистете 1 малка скумрия и внимателно отделете гръбнака и костите. Измийте и подсушете, поръсете със сол и черен пипер на вкус и намажете със зехтин. Сложете в корема кръгчета лимон и стрък мащерка. Изпечете на грил два пъти от всяка страна за 3 мин. За да приготвите соса, разбийте 1 жълтък с 0,5 ч.л. винен оцет и 10 г аншоа на ситно (или намачкана с вилица), след което изсипете на тънка струя 2 с.л. зехтин. Охладете соса в хладилник за 7 мин и сервирайте с рибата.

Чернокоп с лайм

20 мин (без времето за мариноване)/ 1 порция

Измийте с хладна вода и почистете 3–4 големи чернокопа. Поръсете със сол и черен пипер и сложете в корема на рибите мащерка и розмарин на вкус и 1 лайм на кръгчета. Полейте с 1–2 с.л. зехтин и оставате да се маринова за 15–20 мин. Гответе на грил по 3 мин от всякак страна. През това време бланширайте в подсолена кипяща вода 120 г аспержи и веднага изплакнете с ледена вода, за да запазят цвета и хрупкавостта си. Сервирайте рибата с аспержите.

Писия с ядки и мус от репички

20 мин/ 2 порции

Почистете и разрежете на 2 половини 1 писия. Поръсете със сол и черен пипер и изпечете на грил по 2–3 мин от всяка страна. Поръсете готовата риба с микс от 2 с.л. филирани бадеми, 2 с.л. слънчогледови семки и 2 с.л. тиквени семки. Пригответе мус, като задушите в малко растително масло 100 г лук и 120 г праз. Прибавете 150 г нарязани репички и 175 мл мляко. Оставете да ври, докато омекнат зеленчуците и пюрирайте в блендер. Поднесете рибата с муса.

Лаврак, пълнен с чери домати

20 мин/ 1 порция

Почистете 1 лаврак (около 350–400 г) и измийте под течаща вода. Поръсете със сол и черен пипер и напълнете с 4–5 цели чери домата, 2 скилидки чесън на едро, мащерка и розмарин на вкус. Печете на грил до готовност. Извадете доматите и ги сложете в чинията до рибата. Украсете с лимон на кръгчета, гарнирайте с песто и сервирайте.

Калкан в марината терияки

15 мин (без времето за мариноване)/ 1 порция

Пригответе предварително сос терияки, като смесите 6 с.л. соев сос, 6 с.л. бяло вино, 2 с.л. захар или мед, 1 ч.л. сух джинджифил и оставите да ври на котлона 2–3 мин. За маринатата сместете 1 с.л. сос терияки с 1 ч.л. зехтин. Мариновайте 200 г филе от калкан за 1–2 часа. Гответе на грил до готовност, като от време на време поливате с марината.

За любителите на морски дарове

Мариновани калмари с кокосов сос

20 мин (без времето за мариноване)/ 4–5 порции

Поръсете 1,5 кг почистени калмари с 1 с.л. соев сос, поръсете с мащерка, 2 скилидки счукан чесън и по желание малко чили. Разбъркайте и оставете калмарите да се мариноват за 3–5 часа. Пригответе сос, като смесите 140 мл кокосово мляко с 1 с.л. сметана и 1 ч.л. паста къри. Варете докато се сгъсти, след което добавете 1 ч.л. сок и лимон и разбъркайте. Поръсете маринованите калмари с растително масло и гответе на грил до готовност. Преди поднасяне полейте със соса и по желание гарнирайте с крема сирене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X