Напишете дума/думи за търсене

Запомни тази формула, за твое добро е

Забравяте телефонни номера, никога не помните рождените дни на близките си, дори ви е трудно да запаметите списъка с покупки. Специална система ще ви помогне.

Канадски учени откриха техника, благодарение на която можем да запомним всичко бързо и то задълго. Изследването на екипа от Монреалския университет е публикувано в списание Consciousness and Cognition.

По време на опитите са използвани три групи студенти, чиято задача е била да запаметят кратък текст. На първата група е дадено указание да четат наум без да произнесат дори една дума. Втората група – са можели да четат като само движат устните си, но без да произнасят силно думите. А третата група - всеки след като го пречете веднага да го разкаже на висок глас на друг човек.

Произнеси на глас

Опитът е доказал предположението на учените, че студентите от третата група са запомнили най-лесно и най-качествено текста. Затова екипът стига до заключението, че за да запомним дадена информация, е важно да я произнасяме на глас. Най-добрият вариант е да я кажем на някого, който не я знае, защото така подсъзнателно се съсредоточаваме да му предадем цялото съдържание. При липса на такъв човек, може да я кажем и на себе си пред огледалото.

Ръководителят на екипа професор Виктор Буше обяснява: „Самото артикулиране на думите активира възможностите на паметта ни. А когато не само произнасяме, но и ясно чуваме произнесените думи – тоест изричаме ги на висок глас – още повече стимулира възможностите за запаметяване.

Да се свърже със сетивата

Канадските специалисти са категорични колко важна роля играят сетивата за паметта: говор, слух, зрение, дори докосване. Затова те препоръчват винаги, когато се опитвате да запомните важна информация да я произнесете на висок глас, да се съсредоточите да я чуете отново и дори да си измислите някакъв жест, който да изпълнявате, докато я повтаряте. Например сгъване и разгъване на пръстите или въртене на китката. Важното е жестът да е винаги един и същи и да го изпълните няколко пъти, докато повтаряте това, което се опитвате да запомните.

След това, ако паметта ви ви изневерява, дори само изпълнението на съответния жест, ще я събуди отново.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X