Напишете дума/думи за търсене

Грешки със сешоара, които съсипват косата

Безспорно сешоарът е безценно изобретение. Ако обаче го използвате неправилно, вероятно вече сте се запознали с недостатъците му. Кои са най-разпространените грешки, от които страда прическата ви.

Сушите косата си неправилно

След измиване подсушавате с кърпа, след което започвате да сушите цялата коса наведнъж. Според експертите този начин е неефективен и вреден за косата – тъй като кичурите, които се намират в горната част на главата, се пресушават, а тези във вътрешната част остават мокри. За да го избегнете, сушете се, като разделяте косата на части с помощта на гребен или четка.

Неправилно подбран гребен

За да изсушите бързо и ефективно косата, отнесете се отговорно към избора на гребен. Забравете за металните и дървените гребени и четки. Металните се нагряват силно, поради което може да пресушат косатата и дори да разрушат структурата й. А дървените се деформират под въздействието на горещия въздух и образуват цепнатини, които накъсват косъма. Гребените от естествен косъм натрупват замърсявания и остатъци от козметика за коса. Според специалистите най-подходящи са тези с керамично покритие – керамиката има ниска топлопроводимост от метала, нагрява се по-малко и не уврежда косата. Още един подходящ материал са специалните полимери от висококачествена пластмаса и гъвкави зъбци с различна дължина. Те с лекота разплитат и най-упоритите възли и не повреждат мократа коса при разресване.

Държите сешоара твърде близо до косата

Колкото по-близо е сешоарът, толкова по-голям е рискът от изсушаване и накъсване на косата. Оптималното разстояние е 20–25 см. Сушете по растежа на косъма – от корените към краищата. Важно е въздушната струя да е насочена по протежение на косъма (а не перпендикулярно) – така кутикулата се изглажда.

Използвате неправилни стилизиращи продукти

Правилното стайлинг средство е важно условие за успешна прическа. Обърнете внимание на текстурата на продукта: гелът ще добави блясък, кремообразната консистенция ще изглади къдриците. Важното е да няма спирт (съдържат го най-вече спрейовете), тъй като той изсушава косата. Преди да използвате сешоара, нанесете средство с термозащита.

Отдавна не сте сменяли сешоара

Ако вашият сешоар рязко мени „настроението” си – духа ту твърде горещо, ту твърде студено, значи е време да си купите нов, за да не повредите косата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X