Напишете дума/думи за търсене

Обяд по италиански (+рецепта)

Тя е все по-атрактивна дестинация. Не че някога Италия е слизала от почетната стълбица на предпочитаните кътчета за туризъм, но сякаш все повече хора напоследък се прицелват пътешественически в Ботуша и оглеждат нови куфари за лятната ваканция.

Ако и на вас ви предстои да откриете или да си припомните родината на Прада, Микеланджело и инспектор Катани, набележете отсега специалитетите, които си струва да опитате на местна почва. При това различни от пица и паста, с които е повече от ясно, че няма как да сбъркате, дори да не разбирате бъкел италиански.

Ribollita


Проста супа, но много вкусна и с дълга история. Родената в бедност попара – слугите събирали остатъците от хляба и зеленчуците на господарите си и ги сварявали на супа, днес е едно от най-тачените ястия в Тоскана.

Risi e bisi


Най-просто казано ориз с грах. Сварени с бульон в духа на традиционното ризото, но малко по-воднисто. Овкусено с различни ароматни подправки, както италианците знаят най-добре.

Tortellini en Brodo


Може би сте свикнали да хапвате тортелините с гъста сметана, но ако попаднете през уикенда в областта Емилия-Роман(и)я най-вероятно ще ви сервират завитото телешко в тесто с бистър бульон. Не се дърпайте, приготвен е специално за целта и е пилешки. А фино настърганият пармезан отгоре само придава още по-невероятен вкус на тортелините.

Canederli


Кюфтенца, приготвени от хляб, мляко и яйца. Характерни са по-скоро за Североизточна Италия. Обикновено към тестото местните кулинари добавят пушена шунка, сирене, подправки. Варят ги в телешки или пилешки бульон и ги поднасят облени със сос или сухи, но с масло.

Osso buco
Това е месното ястие, което наистина си струва да опитате в Италия. Телешко, сготвено на бавен огън с бяло вино и много зеленчуци, подправени с чесън. В някои области на Италия предлагат ястието с домати, но оригиналната миланска рецепта не ги включва.

Cacciucco
Дори да не си падате по рибата и морските дарове, размислете по време на престоя си в Италия. Някога тази гозба рибарите приготвяли с непродадения остатък от улова за деня, днес италианците я правят по същия начин - с различни видове риба и морски дарове. Задушават ги с доматен чили сос, подправен с чесън. И ги сервират с хлебче, за да може да се насладите на cacciucco до последната хапка.

Risi e bisi (Ориз с грах)
богато на витамин С
4 порции
40 мин

необходими продукти:
25 г масло
1 с.л. зехтин
1 глава лук
бялата част на стрък праз
2 скилидки чесън
200 г ориз
1 литър пилешки или зеленчуков бульон
400 г грах
2 с.л. настърган пармезан
нарязан магданоз по желание
сол и пипер на вкус

начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото със зехтина в тиган с незалепващо покритие. Сложете нарязания лук и бялата част на стръка праз и разбърквайте за няколко минути. В отделен съд загрейте бульона.
2. Сложете ориза и чесъна в тигана. Подправете със сол и пипер и налейте бульона. Добавете граха и гответе на бавен огън до омекване на ориза.
3. Дръпнете ориза от огъня, овкусете със сол и пипер и добавете прясно нарязан магданоз или друга подправка по желание.

Оризът с грах трябва да остане по-воднист, но ако го предпочитате по-гъст, добавяйте бульона постепенно. Сложете и допълнително кубче масло към ястието за по-богат вкус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X