Напишете дума/думи за търсене

Изпращаме най-умните ни млади химици на Международна олимпиада (+видео)

Утре в Грузия ще се проведе Международната олимпиада по химия. Момчетата, които ще представят България, са Кръстьо, Борис, Янислав и Любен. Отидох в тяхната лаборатория, за да видя как се подготвят и останах страшно приятно изненадана от атмосферата сред колбите и епруветките. Тези момчета истински се забавляваха с това, което правят. Те са твърдо убедени, че искат да се занимават с наука, защото вярват, че науката прави живота на всички ни по-лесен и по-забавен.

Вижте какво ми споделиха:

Момчета, навън е лято, вашите връстници вероятно са на море или се излежават вкъщи, пред компютрите. Вие какво правите в тази лаборатория?

- Ние си почиваме тук. Готвим се за Международна олимпиада. Тя ще се случи в Тбилиси, Грузия, от 23 юли до 1 август.

Каква е практическата полза от олимпиада, или е само морална?

- Това е един много сериозен форум и участието на него е изключително престижно. Фактът, че човек е участвал, дава заявка, че той има сериозен интерес към химията и сериозни познания. И, разбира се, олимпиадата е ниво, което дава морално удовлетворение от нашата работа. Науката е кауза и човек трябва да й се отдаде. Не всичко е пари.

Разбрах за Менделеевската олимпиада, на която руснаците са поставили летвата невъзможно високо, но вие сте успели да я прескочите.

- Тази година на Менделеевската олимпиада се явихме трима от нас и тримата взехме бронзови медали. Тя е най-трудната в света олимпиада по химия. Бронзът се счита изключително голямо постижение.

Какви са очакванията ви за олимпиадата, на която заминавате сега?

- Надявам се на сребърни медали, но това ще се види, едва когато завърши Олимпиадата.

Вие ми споделихте, че вашите занимания могат да имат практическо приложение в бита на всекиго от нас. Ще кажете ли нещо интересно за хората, които не са химици?

- Да, например сребърните съдове и украшения почерняват и хората не знаят как да им върнат цвета и блясъка. А те почерняват, защото във въздуха има сероводород. Ако сложите в един съд алуминието фолио, вода, сода за хляб и сребърното украшение, вие след един ден ще имате изчистено и блестящо украшение.

Химията е навсякъде около нас. Ние като химици много добре знаем какво ядем, с какво се обличаме. Затова виждаме света по по-различен начин от всички други хора. Много е интересно, ако можеш да видиш света през очите на един химик.

Момчета, желая ви успех и не се съмнявам в него, защото българските отбори винаги са сред първите! Успех!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X