Напишете дума/думи за търсене

Водата по време на спорт: полза или необходимост?

Поддържането на водния баланс в организма е от съществено значение за доброто ни здраве и красота. Необходимостта от вода зависи от индивидуалните потребности на човека и начина му на живот, но универсалното правило гласи, че приемът през деня трябва да е разносилен на загубата. При нормално състояние, организмът губи приблизително 1,5 – 2 литра чрез отделителната система, кожата и дишането. Човешкото тяло съдържа около 75% вода, като 2/3 от нея е вътреклетъчно разположена. Водата е отговорна за обмяната на хранителните вещества и преноса на кислород до клетките, както и за нормалното функциониране на процесите в организма. Ето защо е важно да се грижим за водния баланс в тялото си чрез регулярен прием на течности.

Още по-важна е ролята на водата за активно спортуващите хора. По време на тренировка, чрез потта тялото отделя вода и токсини, но и ценни минерали и соли като натрий, калций и желязо. Техният недостиг в организма може да доведе до негативни последици като умора, замайване, липса на енергия, раздразнителност, мускулни крампи и др.

Натрият например играе съществена роля в жизненоважни процеси в организма, свързани с функционирането на клетките и транспорта на органичните вещества. Нуждата от този елемент възлиза на 1-3 г дневно, като обикновено се набавя чрез храната. Недостиг се получава при обилно потене, и може да бъде възстановен чрез прием на минерална вода, сол или солени храни. Калцият пък е отговорен за изграждането и функционирането на костите и мускулите. Неговият недостиг може да предизвика фрактури, мускулни крампи и остеопороза. Съдържа се основно в млякото и млечните продукти. Елементът желязо също е от ключово значение за организма, тъй като неговата липса води до умора, загуба на енергия и нарушена памет, и присъства в храни като спанак, броколи, телешко месо, яйца и др.

Освен с храната, тези ценни вещества могат да бъдат набавени и с минерална вода. Освен това, водата не съдържа калории, спомага за загубата на телесно тегло, за поддържането на доброто състояние на кожата, ноктите и косата, а също така ни зарежда с енергия и сили за живот.

Минерална вода DEVIN се отличава с уникален минерален състав и високо ниво на алкалност, което я прави изключително подходяща за активните, динамични хора, които водят здравословен начин на живот и спортуват често. Тя доставя на организма необходимите му минерали и се грижи за здравословната хидратация в забързаното ежедневие, по време на спорт или физическо натоварване.

X