Напишете дума/думи за търсене

Здравословно, но не и без странични ефекти

Отдавна сте запалени по полезните храни и напитки. Избягвате вредните, мазните, пържените, сладките, тестените. Искате да поддържате тялото си младо и в добра форма, за да можете да се радвате пълноценно на живота. Странно обаче понякога чувствате дискомфорт и подуване без да намирате обяснение за това в менюто си. А то е там.

Зелен чай
Безценен източник на антиоксиданти и флавоноиди, напитката може да провокира чувство на гадене. Причината е в кофеина. При някои хора ободряващото му действие е добре дошло, при други е трудно поносимо. Ако сте от последните, изключете зеления чай от здравословния си режим и се ориентирайте към лайката или ментата.

Пълнозърнести храни
Изборът им пред бялото брашно, е разбираем. Отвсякъде ви засипват с препоръки да го направите, а и ползите за здравето са неоспорими. Защо обаче се чувствате подути с няколко филийки пълнозърнест хляб или след порция овесени ядки. Фибрите са виновни за чувството на тежест, но това не бива да е причина да се откажете от тях. Въведете ги постепенно в менюто си, за да може стомахът да се адаптира и да избегнете подуването и газовете, съветват специалисти по хранене. И пийте достатъчно вода, дори от нея да ви става временно още по-тежко.

Продукти без захар
Сигурно ги смятате основателно за по-малко вредни от тези, които съдържат захар в чист вид. Лошата новина е, че много от бонбоните например съдържат сорбитол, манитол или други добавки за сладост, които трудно се усвояват от храносмилателната система и предизвикват подуване и газове. В допълнение създават среда за развитието на бактерии.

Дъвка
Може да залагате на нея за по-сияйна усмивка, но имайте предвид, че тя не е толкова благосклонна към стомаха. Дори да подобрява и концентрацията, както твърдят някои учени, дъвченето е съпроводено с поглъщането на въздух. А от това няма как да се почувствате добре.

Изцедени сокове
Приготвени у дома, те със сигурност не съдържат добавки и консерванти, каквито е много вероятно да има в пакетираните сокове. Но за това пък са лишени от фибрите в плодовете и зеленчуците, за сметка на захарта, която остава в сока. По-добрият и здравословен вариант е да смилате продуктите на смути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X