Напишете дума/думи за търсене

Внимавайте с преяждането

Обичаме да си хапваме, особено по празници, но има трикове, с които съдържанието им да не се изсипе в стомаха ни, да преядем и след това празникът ни да се помрачи. Как да се пазим от прекаляване с храната и как поетапно да я приемаме.

Как да подреждаме храните в стомаха

Добре е преди хранене да приемем лека билкова отвара с лимон и мед, защото храната се подрежда по нива. Течността преди хранене отмива остатъците от предишни хранения и действа детоксикиращо на организма. След това да консумираме зеленчуци. Фибрите не само ще „събудят“ червата, а и имат пургативен ефект. Препоръката е в такива случаи да се храним разделно. Да хапнем питка със зеленчуци или само сармички и да има интервали от поне половин час между различните храни. Ако искаме от всичко да опитаме, може да си вземем по една хапка - като няма количество, няма претоварване на организма. И да завършим с лек десерт – ошав или варена тиква.

Трикове за обуздаване на апетита

Преди да дойде времето да седнете на празничната трапеза, добре е няколко пъти през деня да похапнете нещо леко. Важното е да не изпитвате глад, преди да седнете на масата. Друг трик е да разреждате алкохола с вода. Алкохолните напитки сами по себе си не са много калорични – в една чаша сухо вино има 75 ккал. Но те са коварни, защото колкото повече пиете, толкова по-малко контролирате какво и колко ядете. Добра идея против преяждане е да пиете повече минерална и изворна вода, но половин час преди ядене. Тя заема пространство в стомаха и създава усещане за ситост за известно време. Може да хапвате ябълки, особено зелени, но преди основното хранене. Съдържащата се в тях целулоза помага за потискане на апетита.

Храни, които намаляват стреса

Подходящи за хапване по празниците, когато искаме да се разтоварим от стреса, са пуйката и сьомгата. Те са богати на триптофан (аминокиселина), която повишава нивото на серотонина, а това успокоява и създава радостни емоции. Брюкселското зеле е идеално за повишаване нивото на фолиева киселина, която поддържа здрава нервната система. Ядките са богат източник на магнезий, който отпуска мускулите. Бананите помагат да се поддържа стомашната флора в равновесие. Ако ядете по 2 на ден, няма да имате стомашни проблеми, но е възможно да предизвикат отделяне на газове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X