Напишете дума/думи за търсене

Как да пием шампанско

Шампанското е неизменна част от по-официалните ни празници и събития. Освен елегантно питие то е и много полезно. В него има високо съдържание на полифеноли, магнезий, калций, цинк, които пазят мозъка и се грижат за доброто настроение. Сухото шампанско подобрява храносмилането, а полусухото помага за детоксикацията на организма. Една чаша от него може да подобри махмурлука.

Как да се поднесе

Бутилката може да се отваря на масата, като се държи под ъгъл в ръце – с гърло в посоката, където няма хора. Отначало се сваля станиолът, после се развива теленото мюзле и едва тогава се маха корковата тапа. Обикновено тя се държи неподвижна, а бутилката се върти около оста си, докато се освободи. Напитката се сервира в тънки и високи чаши тип флейта. Те имат ниско столче и обем 180 мл.

Демоде е да се сервира шампанско в широка и разлята чаша, тъй като се губят мехурчетата и виното се окислява прекалено. Сервира се добре изстудено, най-често с температура 6-8 градуса. Чашата се поставя върху равна повърхност или се държи под ъгъл при сипването на шампанското. Спира се, когато пяната запълни пространството. После се допълва до две трети от обема. Отпива се на малки глътки. Прието е столчето да се държи по-близо до долната част, за да не се затопля напитката. Първата глътка може да се приеме и с обичайните дегустационни действия: леко хоризонтално завъртане на чашата за освобождаване на ароматите, помирисване и анализиране на виното, отпиване и търкаляне на глътката из цялата устна кухина, за да се докосне и да се усети от всички рецептори.

След отварянето бутилката се поставя в шампаниера – метален съд с вода и лед, а може и с морска сол. Той е по-голям от типичните купи за винени бутилки. Ценителите имат винаги бутилка с любимото вино в хладилника в отделението за плодове.

Какво се яде с него

За мезе на шампанското се поднася прясна сурова стрида. Тя обикновено е обработена предварително в кухнята: отворена, с прекъснат мускул и с 1-2 капки лимон. Ценителите я изсипват в устата си и я гълтат цялата, без да дъвчат.

Това газирано питие върви не само с десерти, а и с месо. Свързва се с храните афродизиаци пушена сьомга, блини с хайвер, пъдпъдъчи яйца, шоколад, ягоди.

Качественото сухо газирано вино е приемливо за леки суфлета с пресни сирена и раци, за салати и ордьоври с пилешко месо, различни риби, миди в сметанов сос и суши. Полусухото или по-ароматното мускатово вино е подходящо за пасти, торти, кремове с ягоди и шоколад. Телешкото карпачо, ризотото с манатарки и трюфелите от тъмен шоколад и ядки вървят добре с искрящото розе.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X