Напишете дума/думи за търсене

Внимание! Хепатит А може да премине без симптоми

Вирусният хепатит тип А е остро инфекциозно заболяване, при което се уврежда черният дроб, появява се жълтеница и склонност към епидемично разпространение предимно през есенно-зимния сезон. Как да се лекуваме.
С хепатит А може да се заразим от болен човек. Вирусът на хепатит А навлиза в организма през устата, размножава се в тялото и с изпражненията се отделя в околната среда. Инфекцията най-често се разпространява чрез заразена вода или храна по фекално-орален път. По-рядко може да се пренесе по полов път - след анален контакт, или по кръвен път- от употребата на общи игли при наркомани.
Инкубационният период за заболяване от вирусен хепатит А е от 2 до 6 седмици, най-често е 3 до 4 седмици. Болният е заразен седмица преди изявата на първите оплаквания и продължава да е такъв до появата на жълтеница. Възможно е при липса на оплаквания човек да не разбере, че е болен. Инфекцията може да премине и безсимптомно, когато организмът се е справил с вируса.

Симптоми

Най-популярният симптом е жълтеницата, но при голяма част от болните от хепатит А тя може да липсва, а заболяването да протече леко и дори без оплаквания. Възможно е да наподоби грипно заболяване или стомашно-чревна инфекция с умерено повишена температура, болка в гърлото, хрема, отпадналост и лесна уморяемост, болки по мускулите и малките стави на ръцете, загуба на апетит, гадене. При жълтеница оцветяването се забелязва най-напред по склерите и по долната повърхност на езика, а след това и по цялата кожа. Трае десетина дни и след това постепенно изчезва. Обикновено оплакванията при острия вирусен хепатит А отшумяват за по-малко от 2 месеца и се постига окончателно излекуване. Най-добрата защита е ваксината срещу хепатит А, която се използва при деца над 12 месеца.

Лечение

Лечението е симптоматично и поддържащо и се провежда в инфекциозно отделение. Спазва се хигиенен и хранителен режим с покой и избягване на физически натоварвания, с прием на балансирана храна и диета за около 6 месеца, с ограничаване консумацията на алкохол и лекарства, с прием на обилно количество течности, витамини и хепатопротектори, които намаляват тежестта на чернодробните увреждания и стимулират по-бързото и пълно възстановяване на органа.

Важно!

За да не се разболеем, много важно е да измиваме ръцете си след ходене до тоалетна, преди приготвяне на храна и преди хранене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X