Напишете дума/думи за търсене

Парадонтит – как да го познаем

Малко кръв по четката за зъби или раничка от вътрешната страна на бузата – обикновено не обръщаме внимание на тези симптоми. Но често така се проявяват заболявания на устната кухина, които може да имат сериозни последствия. В няколко поредни броя ще ви разкажем за най-често срещаните от тях.

Причините

На здравето на устата може да въздействат различни травмиращи фактори – преди всичко храната: прекалено студена или гореща, много солена, люта или кисела. Ситуацията се усложнява от патогенни микроорганизми, които може да се увеличат рязко заради неправилна хигиена или несвоевременно лечение на зъбите. Заболяванията на устната кухина често са знак за проблеми с имунната система, нарушения в дейността на стомашно-чревния тракт, сърдечносъдови болести. Именно затова лечението им не е включва само консултация със стоматолог, но с кардиолог, гастроентеролог, ендокринолог.

Пародонтинт

Това заболяване представлява възпаление на тъканите, които обграждат зъбите – венци и кости. Хората над 40-годишна възраст страдат по-често от пародонтит, отколкото от кариес. След 65 години процентът на болните скача още. Жените боледуват по-често от мъжете.

Симптоми. Първият признак на пародонтит е кръвотечението от венците при почистване на зъбите и сдъвкване на храна. На по-късен етап се появяват подуване на венците, чувствителност към гореща и студена храна, разклащане и падане на зъби.

Какво го провокира. Развитието на пародонтит често се случва от натоварване на определена група зъби заради проблеми с дъвченето и отхапването (огромен процент от хората страдат от това). С напредването на възрастта пародонтитът може да провокира сериозни заболявания като диабет, исхемична болест на сърцето, при жените – проблеми с щитовидната жлеза и нарушения в хормоналния баланс по време на менопауза.

Лечение: Преди всичко трябва да се отстрани зъбната плака. Венците се обработват с лекарство, което лекува възпалението. При лечението на пародонтит винаги се изписват антибиотици. Понякога се прилага физиотерапия – въдействие на засегнатата област с лазер. Хирургични методи се прилагат при силно възпаление и разклащане на зъбите – така се постига почистване на плаката на труднодостъпни места под венците. За превенция на пародонтит е необходимо да се коригира захапката и да се контролират хроничните заболявания, които може да го провокират.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X