Напишете дума/думи за търсене

Губя вещите си. Как да спра това?

Има хора, които са превърнали в хоби загубата или забравянето на вещите си: ключове, телефон, очила... Можем ли да се излекуваме от хроничната разсеяност?

Защо го правим

Психолозите обясняват, че някои от нас изначално са по-разсеяни от други. Но външните обстоятелства може да създадат условия за задълбочаване на проблема. Днес е модерно да обвиняваме за всичко забързания ритъм на живот – изобилието от задължения, стресът, умората ни правят по-разсеяни. Мозъкът ни постоянно е зает с пресмятания как да вкараме всички задачи в графика. Така ни остава все по-малко психическа енергия да си спомним къде сме оставили един или друг предмет. Все пак, има начин да се справим.

Инвестирайте умно

Инвестирайте средства във вещи, които действително са важни за вас. Така ще обръщате постоянно внимание дали не сте забравили нещо. Освен това, когато трябва да държите в ума си малък брой предмети, шансът да ги изгубите е по-малък. Психолозите обясняват, че когато инвестираме в даден предмет лични средства (а не ни е подарен), вложението е не само финансово, но и емоционално. Постарайте се и да се застраховате – купете дълга връзка за ключовете и обемен, ярък калъф за мобилния телефон.

Организирайте се

Много по-лесно е да спрете да губите вещите си, когато разчитате не само на паметта си. Въведете добра система за организация на предметите си – както вкъщи, така и на работното място, на бюрото, в чантата. Порядъкът във външния свят води до ред в главата. Формирайте нови навици и въведете малки правила. Измислете собствено място на всяка вещ. Съхранявайте на различни места документите, парите, мобилния телефон – така ако изгубите или забравите едно от тях, другите ще са спасени.

Следете настроението си

Някои психолози твърдят, че склонността към постоянно забравяне и загуба на вещи може да е признак за депресия. Ситуацията се усложнява, ако работите в условия на стрес или по характер сте твърде емоционални. Първият тревожен признак за депресия е разстройството в съня. Ако често имате трудности със заспиването и страдате от безсъние, а понякога – от постоянна сънливост, най-добре се обърнете към лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X