Напишете дума/думи за търсене

Как реагира кожата при липса на витамини

Кожата на лицето се храни с редица витамини и минерали. Липсва ли й някой от тях, това става видимо за очите. Как да познаем какво хранително вещество е нужно за красотата, здравето и дълголетието на кожата.

Витамин С е изключително важна „храна“ за кожата. Без него тя става суха, грапава, понякога се покрива с дребни люспи. Може да посивее. Появят ли се болезнени цепнатини по устните, това е сигурен признак, че е време за спешна доза витамин С. Същото се отнася и ако зачестят повърхностните подкожни кръвоизливи. В наши дни повечето от козметичните продукти съдържат този важен витамин, но може да увеличим консумацията на лимони, портокали, грейпфрут, чушки, домати, зеле, чай от шипки.

Витамин Е забавя стареeнето. Липсва ли в кожата, тя става суха, може да се появи акне. Ако имаме кожни белези или рани от операции, с доставяне на този витамин, повърхността ще заздравее бързо. Той помага и за възстановяване на кожата след излагане на слънце. Има го в орехите, спанака, бадемите, слънчогледовите семки.

Витамин А е много важен, за да не изглежда кожата суха, лющеща се, с бръчки, акне. Той се набавя от мляко, дроб, кайсии, тиква. Прекаляването с количеството витамин А във вид на хранителни добавки води до отлагане в черния дроб.

Витамин К е много важен за кожата. Недостатъчното му количество води до подкожни кръвоизливи, розацея, трудно заздравяващи рани, често скъсване на кръвоносни съдове. Той се набавя от тиква, зеле, спанак, моркови, яйца, олио, домати.

Витамин В2 и по-точно недостигът му, води до зачервяване на клепачите, възможно е да се появи ечемик, акне, себореен дерматит, пукнатини в ъглите на устните, цепене на ноктите, обезцветяване и разреждане на космите. Ще си го набавим с шипки, круши, мляко, яйца, черен дроб, кайсии. Липсата на витамин В6 води до сърбежи по кожата, лющене на кожата около носа, веждите, челото. Появяват се екземи, кожата изглежда повехнала. Ще си върнем здравето с банани, касис, тиква, портокали, ябълки.

Селенът е силен антиоксиданти и имуностимулатор, който осигурява младост. Без него кожата бързо остарява, появяват се дълбоки бръчки и гнойни проблеми. Селенът се съдържа в морските дарове, зехтина, маслините, бобовите растения, овесените ядки, кокосовите орехи.

Магнезият, който храни мускулите, сърцето и нервите, е важен и за кожата и лицето. Липсата му може да доведе до задържане на вода, което води до подути клепачи или торбички под очите. Има го в бадемите, пълнозърнестия хляб, рибата, млечните продукти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X