Напишете дума/думи за търсене

5 натурални лека за болното гърло

Колкото и да ни се иска всички болести да останат в зимата и да започнем пролетно на чисто, няма как да стане. За съжаление болното гърло не е проблем само в сезона на студа, мрачното време и снега, а може да атакува по всяко време на годината.

И ако вече не е останало лекарство в аптеката, което да не сте изпробвали върху себе си, опитайте с натурални средства.

Солена гаргара

1/4 чаена лъжичка сол в една чаена чаша вода. Разбъркайте и направете гаргара. Тайната е водата да е топла, колкото може да изтърпите. Правете гаргарата всеки път с нова порция солен разтвор.

Мед, джинджифил и лимон

Сварете парче джинджифил колкото палец в 6 ч.ч. вода. Прецедете и охладете до температура малко по-висока от телесната. За да направите сместа за гаргарата, в половин чаша джинджифилова отвара сложете 1 ч. л. мед и сока на половин лимон.

Компрес от извара

Добре е да я приготвите сами като пресечете врящо прясно мляко с оцет. Прецедете го добре и използвайте получената извара за компреса. Разстелете я върху марля, наложете я на гърлото и завийте компреса с шал, така че да не влиза въздух под него и да го охлажда. Останете с компреса поне няколко часа, ако може да го понесете, преспете с него.

Чай от малини

Известно е, че този лек се използва от векове за борба с повишената телесна температура. Всъщност, чаят от листата на плода има много приложения. От средство за третиране на рани до ефективен помощник в борбата със симптомите на грипа. Оказва се действа и при болно гърло. Запарете 2 чаени лъжички изсушени малинови листа в една чаша вода за 10 минути. Изцедете и направете гаргара с чая, докато е още топъл.

Много течности и пилешка супа

Милион пъти сте чували тази препоръка от лекуващия лекар. Има защо. Течностите помагат на организма по-лесно и бързо да изхвърли токсините на болестта. Колкото повече поемате, толкова по-бързо ще се повлияе и болното ви гърло. Не ги поглъщайте обаче твърде топли или прекалено студени, за да не травмирате гърлото си допълнително.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X