Напишете дума/думи за търсене

Как правилно да четем етикетите на козметиката

„Крем против бръчки”, „маска за млада кожа” – често вярваме сляпо на етикетите. Доста от тях обаче са чисто и просто маркетингов трик. Затова правило номер едно е да обръщате внимание на състава на козметиката и индивидуалните нужди на кожата ви.

„Антиейдж козметика”

Ако не става дума за скъпа специализирана марка, в повечето от тези козметични средства има AHA-киселини, витамини А и Е и масла – от гроздови семки, бадем и др. В най-лошия случай (а той е и най-разпространеният), те по нищо не се различават от обикновената хидратираща козметика. Повечето „антиейдж” средства могат смело да се използват на всяка възраст, ако искате леко да освежите кожата и да я направите по-еластична. Не вярвайте на митовете, че ще състарите кожата си, ако веднъж я намажете с крем против бръчки. Козметика, която съдържа наистина активни вещества, се среща доста рядко.

Внимание: Ако сте под 25 години, избягвайте антиейдж средствата, които съдържат витамин А (ретинол). Това е действително мощна съставка, която възпрепятства естественото обновяване на кожата и не ви е нужен в млада възраст.

„Нощен крем”

Главната разлика между дневния и нощния крем е, че вторият е по-питателен – може да съдържа масла, пчелен восък, цветни есенции, витамин Е. Тоест, ако кожата ви е суха, смело си купете качествен нощен крем и го ползвайте през цялото денонощие.

Внимание: Ако в дневния ви крем има SPF фактор и светлоотразяващи частици, няма особен смисъл да го ползвате през нощта.

„Маска за проблемна кожа”

В тези маски обикновено има глина, камфор, мента или ментол, а вероятно и цинк и етерични масла. Можете да нанасяте продукта на възпалени участъци от лицето и пъпки, независимо от типа на кожата ви.

Внимание: не прилагайте такава маска, ако страдате от купероза – има риск да травмира кожата и да направи капилярите още по-видими.

„Скраб за суха (чувствителна) кожа

Идеален е също и за мазна и комбинирана кожа, тъй като съдържа малки абразивни частици, които нежно почистват кожата. Ако имате акне, скрабовете за мазна кожа са строго противопоказни – те изсушават и драскат кожата, като така предизвикват нови възпаления.

Внимание: не се престаравайте. Дори и мекият скраб не бива да се ползва повече 2–3 пъти седмично, за да се съхрани повърхностният слой на епидермиса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X