Напишете дума/думи за търсене

За какво е полезна арниката

Без значение дали ходим на спорт, правили сме по-дълъг преход в планината или сме извършвали друга физическа дейност, появи ли се мускулната треска, може да спъне доста от свободните ни движения в ежедневието. Начини за справяне с този проблем ни предлагат медицината, хомеопатията, кинезитерапията.

Аспирин
„Веднага след физическото натоварване е добре да изпием един аспирин и втори – преди лягане. По този начин има шанс въобще да нямаме оплаквания на следващия ден“, съветва ски инструкторът Иван Василев. Освен аспирина за облекчаване на симптомите помага ибупрофенът.

Арника
Малко известно е, че арника монтана, или както още е известна - планинска арника, е хомеопатичен лек за всякакви травми, наранявания, натъртвания и контузии. Освен това лекува неусетно мускулна треска, болка в мускулите, мускулна умора. Перфектен помощник е на спортистите, особено след интензивно занимание. При остри симптоми арника D6 може да се взема на всеки 30-60 мин по 10 глобули на чиста уста – т.е. 15 минути преди и след хранене. А ако желаете да приемате от нея след тренировка, то пийнете 1-2 пъти по 10 глобули. Така възстановяването на мускулите ви ще се ускори.

Сауна
След интензивно натоварване топлината помага на мускулите да се отпуснат до нормално състояние, повишава се кръвообращението и това води до по-бързо възстановяване. Топлинната терапия може да се прави още с компреси или с вана.

Масаж
Масажът увеличава притока на кръв към натоварените мускули и благоприятства възстановяването. Освен това намалява болката. Ако сте обездвижени, а ви се е наложило да имате физическо натоварване, мускулната треска ви е в кърпа вързана. В такъв случай помолете партньора си да ви направи масаж на цялото тяло, като той е по-интензивен в областта на мускулите, които сте натоварили повече.

Разтягане
В края на тренировката задължително трябва да направите няколко упражнения за разтягане. Така стегнатите мускули се отпускат и се предотвратява мускулната треска. Затова тренирате ли, задължително направете няколко напада, протегнете ръце нагоре. Ако сте правили много коремни преси, легнете по корем и се опитайте да се огънете леко назад. Така ще отпуснете мускулите на корема.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X