Напишете дума/думи за търсене

Каква казват ръцете за здравето ни

Ръцете могат да издадат не само възрастта, но и състоянието на здравето ви. В няколко броя ще ви разкажем на кои особености трябва да обърнете внимание и как да реагирате.

Дерматолозите обясняват, че най-често негативно влияние върху външния вид на ръцете и ноктите оказват дефицитът на витамини и микроелементи, алергиите, гъбичните заболявания. Те обаче може да са белег за проблеми със сърдечносъдовата и ендокринната система, черния дроб или бъбреците. Тези здравословни проблеми могат да се „прочетат” по ръцете.

Суха кожа на ръцете

Кремове, маски, масла – опитали сте всичко, но, уви, без резултат, ръцете ви остават сухи. Най-очевидната причина е недостиг на течности в организма – тънката и нежна кожа на ръцете моментално реагира на обезводняването. Проблемите обаче не приключват със сухата кожа на ръцете, тъй като дехидратацията може да увреди всички органи в тялото. Според една авторитетна теория, остаряването на организма е свързано именно с дехидратация на органите. Така че ако искате да запазите не само добрия външен вид на ръцете, но и младежкия си вид, пийте достатъчно вода.

Втората най-разпространена причина е дефицит на мастноразтворимите витамини А и D. В този случай кожата е не просто суха, а се бели. Наред с това е възможно да усещате слабост и апатия. Впрочем недостигът на витамин А се среща рядко, тъй като си го набавяме в достатъчно количество от храната. Но от дефицит на витамин D страда над 90% от населението, тъй като не се подлага достатъчно на слънчева светлина.

Сухата кожа може да е и един от първите признаци на диабет. Особено важно е на този симптом да обърнат внимание хората, които злоупотребяват със сладкото, а също и тези, които имат предразположеност към диабет. Непременно се обърнете към лекар, ако често изпитвате жажда – особено нощем.

Как да действате:

Обърнете внимание колко вода консумирате – дневната норма е 30 мл на килограм телесно тегло.

Най-добре потърсете консултация с лекар - ако страдате от авитаминоза, той ще ви посъветва какви препарати да приемате.

Направете си анализ на кръвната захар и тест за толерантност към глюкоза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X