Напишете дума/думи за търсене

Младостта идва с храната

Всеки човек старее по различен начин, но често на забавянето на процеса влияе начинът, по който се храним. Какви храни и по колко да приемаме, за да спрем хода на времето съветват специалистите.

Навици, с които да забавим стареенето

Често причината за повехнала и мазна кожа, пъпки, изтощена коса, чупливи нокти е свързана с нарушена обмяна на веществата. Тя може да се овладее с подходящ режим на хранене. Неправилното хранене ни загрозява и ускорява процесите на остаряване. Захарта например е полезна в ограничени количества – 70 г на ден. Ако организмът иска сладко може да хапнем мед, сладко от касис, петмез от фурми.

Медът съдържа витамини от B-групата, аскорбинова киселина, микроелементи. Касисът подхранва нервите, действа болкоуспокояващо и тонизиращо. Петмезът от фурми намалява лошия холестерол, помага при чревни проблеми, физическа и умствена преумора. За забавяне на стареенето се грижат хранителните растителни масла – 1 с.л. царевично, слънчогледово, соево или зехтин. Липсата на белтъчини в менюто води до ранно остаряване на кожата – тя повяхва, губи еластичност, става суха и отпусната, появяват се бръчки, уврежда се косата. Друг важен съвет да се храним между 3 и 5 пъти на ден, а междинните хранения да не са подсладен чай, компот, вафла, съветват специалистите.

По колко години ни подаряват различните храни

Неоспорим факт е, че плодовете и зеленчуците ни подмладяват. Приемането на 5 различни плода и зеленчука на ден помага да удължим живота си с 3-4 години. Редовното присъствие на домати на масата, дори като сос, пюре или консервирани, помага на мъжете да свалят средно 1,9 години от възрастта си, а на жените – 0,8. Шоколадът в малки количества всекидневно е полезен и удължава живота с 1,3 години. 100 г ядки на ден дават 3 години. Чаша качествено вино прибавя 1,9 години към живота ни. Една таблетка аспирин на ден след храна с чаша вода сваля 2,2 години от възрастта. Фолиевата киселина в състава на комбинирани витамини или като отделна таблетка дава 1,2 години.

Всекидневният прием на витамин B6 „черпи“ с 0,4 години. Калцият и храна, богата на калций, подарява 0,5 години живот. Всекидневната закуска осигурява 1,1 г.

Редовен качествен секс с постоянен партньор помага да свалим от 2 до 8 години. Всекидневната разходка на чист въздух с бодра крачка подмладява с 1,6 г. Смехът удължава живота от 1,7 до 8 години. Здравият сън 7 часа за жени и 8 часа за мъже осигурява от 3 до 12 години живот. Силният стрес съкращава живота при повтарящи се екстремни ситуации до 20-30 години. Ако изберем 5 от тези условия, ще получим години допълнителен живот. Най-лесни за изпълнение са редовна закуска, домати, всекидневна разходка, здрав сън и секс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X