Напишете дума/думи за търсене

Опасни съставки в натуралните сокове

Пиенето на пресни сокове от плодове и зеленчуци е полезно за здравето. Но приемането на сокове от кутии може да се окаже дори вредно, ако не се четат добре етикетите. Винаги трябва да се следи реалното съдържание на продуктите, защото дори и да не съдържат захар, може да се окаже, че имат множество опасни подсладители, оцветители и други подобрители.

Аспартам - крие риск от диабет, слепота, мултиплена склероза, тумори, болест на Паркинсон. Освен в сокове се съдържа в множество сладки изделия – сладкиши, кексове, вафли, бисквити, кроасани, бонбони.

Захарин - доказан е като канцероген. В САЩ употребата му е разрешена само с изричното изписване на опаковката, че крие риск от образуване на тумори.

Калиев ацесулфам - освен в сокове се добавя в сладкиши, кексове, вафли, бисквити, кроасани, бонбони, напитки. Смята се, че увеличава многократно риска от развитие на рак.

Сорбитол - във високи дози може да доведе до гадене, диария и проблеми със зрението. Използва се също в бонбони, дъвки, сладкарски изделия.

Арнато - Е160 - червено багрило, което се използва за оцветяване на сокове, сирена, зърнени храни, дори сапуни и лакове за нокти. Може да предизвика уртикария.

Алура червено - Е129 - добавя се в сладкиши и напитки. Забранен за употреба в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

Сънсет жълто – Е110 - добавя се в напитки, сладкарски изделия, зърнени продукти, сладолед и замразени храни. Носи риск от алергични реакции, хиперактивност, проблеми с храносмилането, образуване на тумори.

Серен диоксид - E220 - получава се от въглищен катран, използва се в сокове, бира, вино, оцет. Крие рискове от астматични пристъпи и бъбречни проблеми.

Тартразин - провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Използва се също в супи на прах, сладкиши и мармалади.

Припол галат - Е310 - може да провокира екземи, стомашни проблеми, хиперактивност. Използва се и в маргарин, масло, сосове.

Микрокристален восък - Е905 - може да провокира алергични реакции. Според нови изследвания - дори тумори. Използва се в сладкиши, бонбони, разтворими витамини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X